Webinar
Licht op schaarste in het jeugddomein
Hoe kun je als jeugdprofessional omgaan met schaarste?

Veel jeugdhulporganisaties hebben te maken met schaarste in geld, tijd en personeel. Dit leidt tot wachtlijsten en te maken keuzes in de verdeling van beschikbare hulp. Hoe maak je deze keuzes? Hoe kun je met schaarste omgaan? En hoe kunnen professionals ondersteuning bieden aan mensen op een wachtlijst?  

Tijdens het webinar ‘Licht op schaarste in het jeugddomein’ zullen sprekers Koen Gevaert (Opgroeien) en Agnes Derksen (Nederlands Jeugdinstituut) antwoord geven op deze vragen en krijg je een presentatie over hun publicaties 'De wachtlijst voorbij' en 'Afwegingen bij de inzet van schaarse jeugdhulp'.  

Tijdens dit webinar:    
👉 leer je meer over de publicaties ‘De wachtlijst voorbij’ en ‘Afwegingen bij de inzet van schaarse jeugdhulp’ 

👉krijg je inspiratie over hoe je als professional met schaarste kunt omgaan 

👉Is er gelegenheid tot het stellen van vragen 

Voor wie?  
Dit webinar is voor professionals, teamleiders, beleidsmakers in het sociaal domein of specifiek het jeugddomein die in hun werk te maken hebben met schaarste.  

Over de sprekers 

Koen Gevaert is dertig jaar actief in de jeugdhulp in Vlaanderen, actief bij Opgroeien en co-auteur van ‘De wachtlijst voorbij’.  

Agnes Derksen is Senior Adviseur Jeugdbescherming en Veiligheidsvraagstukken bij het Nederlands Jeugdinstituut en co-auteur van de publicatie ‘Afwegingen bij de inzet van schaarse jeugdhulp’.  

Doorpraten 
Wil je nog hierover in gesprek? Meld je dan ook aan voor de werksessie op 18 februari: de werksessie Licht op schaarste. Hier gaan we interactief aan de slag met elkaar over de thema’s: het creatief omgaan met schaarste, het maken van afwegingen en het verdragen van wachttijd. 

Let op: dit webinar is alleen live (online) te bekijken en zal niet worden opgenomen. 

Praktische informatie
30 januari 2025
12:00 tot 13:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Joeri Isenborghs
Joeri Isenborghs
Deskundige jeugdhulp
Profielfoto van Femke Kettenis
Femke Kettenis
Beleidsadviseur en gebiedsmanager
Profielfoto van Ironé Timmermans
Ironé Timmermans
Plaatsingscoördinator regio Zuidoost
Conference beheerder
Webinar
Lunchsessie over gesprekstool ‘Het Culturele Interview’
Krijg een beeld van de leefwereld en de culturele achtergrond van kinderen, jongeren en opvoeders

Toolbox Wijkteams werken met jeugd
Ken je de toolbox Wijkteams werken met jeugd? Hier vind je praktische en gratis tools voor wijkteamprofessionals. Heel overzichtelijk in verschillende thema's geordend. Zesmaal per jaar organiseert Wijkteams werken met jeugd een lunchsessie, steeds over een tool van een andere partner. Op maandag 20 januari 12:00 - 12:30 vindt de eerste lunchsessie van het nieuwe jaar plaats over de tool: ‘Het Culturele interview’.

Als wijkteamprofessional met jongeren en ouders praten over hun culturele achtergrond en hoe hun leven eruitziet? Het culturele interview helpt je hierbij. Stel gerichte vragen en je leert wat hun behoeften zijn. Zo weet je wat precies de hulpvraag is. Benieuwd hoe je dat aanpakt? Leer hier meer over tijdens de online lunchsessie op 20 januari.

Voor wie? 
Deze sessie is bedoeld voor wijkteamprofessionals, maar ook voor andere professionals die werken met kinderen, jongeren en opvoeders.

Aanmelden
Meld je aan door dit formulier in te vullen. 

De toolbox Wijkteams werken met jeugd is een samenwerking van het Nederlands JeugdinstituutMovisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Landelijk Kenniscentrum LVBVanMontfoort  en PI Research.

Meer weten? Klik hier om naar de toolbox Wijkteams werken met jeugd te gaan. 

Praktische informatie
20 januari 2025
12:00 tot 12:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Er zijn nog geen deelnemers.
Conference beheerder
Webinar
Rouw en verlies - Het gaat niet om het antwoord, maar over hoe beschikbaar je kunt zijn
#5 uit de online reeks van het Ondersteuningsteam

Praten over rouw en verlies is voor velen een uitdaging. We vermijden het gesprek, of houden het oppervlakkig met goedbedoelde maar weinig helpende opmerkingen. Dit kan echter het gevoel van isolement bij de ander versterken. Het erkennen van verdriet en de impact ervan op iemands leven is cruciaal.

Tijdens deze webinar verkennen we hoe rouw en verlies ons beïnvloeden, zowel als mens, als professional en als bij de mensen met wie we werken. Doe mee en ontdek hoe je anders om kunt omgaan met rouw en verlies, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Je krijgt tijdens deze sessie meer inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je 'rouwsluiers' herkent. Ook leren we gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven. En we gaan het hebben over onszelf: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. Want elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen mag niet worden onderschat.


Topics

👉 Kennis: Inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je ‘rouwsluiers’ herkent.

👉 Vaardigheden: Gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven.

👉 Gedrag: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. Elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen mag niet worden onderschat.

Deze sessie is voor iedereen werkzaam in de jeugdzorg en het sociaal domein.


Over Carin Reinhardt
Carin is procesbegeleider bij het Ondersteuningsteam en heeft daarnaast haar eigen praktijk voor verlies -en rouwtherapie. Vanuit persoonlijke ervaring weet ze hoe groot en allesomvattend verlies kan zijn en hoe daarna alles kan veranderen. Binnen haar praktijk, en als procesbegeleider van het Ondersteuningsteam, ziet ze hoe moeilijk het is om rouw toe te laten. Ze heeft het daarom haar missie gemaakt om praten over rouw en verlies op de kaart te zetten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werken in de jeugdzorg gaat elke dag over dilemma’s. Verschillende perspectieven kunnen kloppen, maar toch staan we tegenover elkaar, werken we elkaar tegen en worden ouders en kinderen niet goed genoeg geholpen. Dus wat gaan we anders doen? Omdat we samen aan de lat staan voor verandering in de jeugdzorg deelt het Ondersteuningsteam haar kennis en inzichten. Inzichten die een belangrijke bijdrage leveren aan het anders ondersteunen van gezinnen en jongeren in de jeugdzorg en je een andere kijk geven op het werken met mensen.


Over het Ondersteuningsteam  
Het Ondersteuningsteam is opgericht in 2022 toen bleek dat veel toeslagenouders te maken hadden met een uithuisplaatsing van hun kind of kinderen. Het team opereerde onafhankelijk binnen de hersteloperatie die startte voor gedupeerde ouders.

Praktische informatie
09 januari 2025
12:00 tot 13:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Mart Geurts
Mart Geurts
Gedragswetenschapper
Profielfoto van Elly Hasselman-de Mooij
Elly Hasselman-de Mooij
Casemanager dementie en projectleider inf-formeel -samenwerken
Conference beheerder