Werken met mensen begint bij de verbinding met jezelf. Om betekenisvol te kunnen werken, is het essentieel dat je goed leert voelen, eerlijk naar jezelf kijkt en kwetsbaar durft te zijn. Hoe meer ontspannen jijzelf bent, hoe veiliger en meer op hun gemak jouw cliënten zich voelen. Dit is de basis voor heling en groei.
In de webinar Reflectie is leren voelen staan we stil bij het belang van voelend reflecteren. Wie ben ik en waarom doe ik wat ik doe? Wat voelt gemakkelijk en waarvoor loop ik het liefst de andere kant op? En met welke vragen help ik iemand anders om te reflecteren? We stellen verrassende vragen die jou helpen om te voelen en naar binnen te kijken.
Je krijgt tools en ervaringen waardoor je meer bewust gaat handelen. Dit versterkt je vakmanschap en stelt je in staat om je beter af te stemmen op de mensen met wie je werkt.
Tijdens dit webinar leer je over:
👉 Wat zijn de verschillen tussen emoties en voelen?
👉 Hoe beïnvloeden voelen, denken en doen elkaar?
👉 Hoe kun je reflecteren op je gevoelens in plaats van alleen je gedrag?
👉 Het belang van een veilige en open sfeer: ‘jij bent oké, ik ben oké’
Voelend reflecteren kun je echt leren!
Deze sessie is voor iedereen werkzaam in de jeugdzorg en het sociaal domein.
Over Sonja Hopmans
Sonja is supervisor en teamcoach bij het Ondersteuningsteam en daarnaast leersessiebegeleider, deskundige op het gebied van complexe scheidingen en ontwikkelaar. Ze heeft o.a. een achtergrond als beeldend kunstenaar en werkt voor verschillende opdrachtgevers in het land. Haar focus ligt op visieontwikkeling, het vergroten van bewustzijn, vakmanschap en samenwerking binnen de (jeugd)zorg. In al haar werk staan passie, echtheid en levensenergie centraal.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Werken in de jeugdzorg gaat elke dag over dilemma’s. Verschillende perspectieven kunnen kloppen, maar toch staan we tegenover elkaar, werken we elkaar tegen en worden ouders en kinderen niet goed genoeg geholpen. Dus wat gaan we anders doen? Omdat we samen aan de lat staan voor verandering in de jeugdzorg deelt het Ondersteuningsteam haar kennis en inzichten. Inzichten die een belangrijke bijdrage leveren aan het anders ondersteunen van gezinnen en jongeren in de jeugdzorg en je een andere kijk geven op het werken met mensen.
Over het Ondersteuningsteam
Het Ondersteuningsteam is opgericht in 2022 toen bleek dat veel toeslagenouders te maken hadden met een uithuisplaatsing van hun kind of kinderen. Het team opereerde onafhankelijk binnen de hersteloperatie die startte voor gedupeerde ouders.
We weten dat wanneer gezinnen voldoende ondersteund worden op verschillende gebieden in hun leven, zij beter kunnen profiteren van hulp. Maar steun van familieleden, vrienden of goede bekenden is lang niet altijd vanzelfsprekend. Welke mogelijkheden heb je als professional om daar verandering in te brengen? En hoe kom je tot een duurzame, gelijkwaardige samenwerking met het netwerk?
Wil je weten hoe andere professionals samen met de mensen uit de eigen omgeving van een jongere of gezin werken aan hun veerkracht? Meld je aan voor dit webinar!
In een tafelgesprek onder leiding van Harmke Bergenhenegouwen, Senior Adviseur en Portefeuillehouder Zo Thuis Mogelijk Opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut, komen verschillende professionals aan het woord over de wijze waarop zij in hun werk proberen gelijkwaardig samen te werken met belangrijke mensen om het gezin heen.
In gesprek met JIMtrainer Peter de Graaf, Generalist bij WIJeindhoven Ofra Rademaker, Jeugdbeschermer Amsterdam Miranda Hüsken en Senior Adviseur Passende Hulp bij het Nederlands Jeugdinstituut Marlies de Jong zullen verschillende perspectieven aan bod komen. De ene professional heeft al veel ervaring met dit onderwerp/informele netwerken, de ander is net begonnen. Ze werken met verschillende werkwijzen, Sonestra en de JIMaanpak, maar de overeenkomst is dat zij vinden dat het nodig is dat je dingen echt anders doet. En dat gaat niet over één nacht ijs. De professionals delen tijdens dit webinar o.a. wat dit van ze vraagt in houding en gedrag, hun persoonlijke leerproces en worstelingen. Luister mee!
Dit webinar is bedoeld voor (jeugd)hulpverleners en andere geïnteresseerde professionals die werken met jongeren en gezinnen.
Achtergrondinformatie
Bijeenkomstenreeks Informele steun
Dit webinar maakt onderdeel uit van de reeks ‘Informele steun: Hoe kun je écht samenwerken met de mensen uit de eigen omgeving van een gezin?’
Deze reeks wordt georganiseerd door de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) in samenwerking met o.a. JIMwerkt, de BPSW en het NJi.
👉 Op 20 november 2024 was de dialoogsessie (On)Veiligheid, Verantwoordelijkheid en JIM. "Hoe dan?" Aan het woord kwamen onder meer een kinderrechter, een gedragswetenschapper, een jeugdbeschermer en een jurist. Ook gaf de BPSW een toelichting op de beroepscode voor sociaal werkers: wat zijn de normen en waarden? Via deze link vind je een filmpje over de bijeenkomst, en is het mogelijk om de volledige opname aan te vragen
👉 Op 15 oktober 2024 vond het webinar ‘Een nieuwe kijk voor jou als professional: sámen met het informele netwerk van de jongere of het gezin’ plaats. Via deze link kun je het webinar terugkijken en vind je de presentatieslides.
Veel jeugdprofessionals hebben te maken met schaarste in geld, tijd en personeel. Dit leidt tot wachtlijsten en keuzes in de verdeling van beschikbare hulp. Hoe maak je deze keuzes? Hoe kun je met schaarste omgaan? En hoe kunnen professionals ondersteuning bieden aan mensen op een wachtlijst?
In deze werksessie gaan we met elkaar aan de slag rondom de thema’s: creatief met schaarste, het maken van afwegingen en het verdragen van wachttijd.
Voor wie?
Deze werksessie is voor professionals, teamleiders, beleidsmakers in het sociaal domein of specifiek het jeugddomein die in hun werk te maken hebben met schaarste.
Deze werksessie is een vervolg op de webinar Licht op schaarste van 30 januari.
Let op: deze werksessie is alleen live (online) bij te wonen en zal niet worden opgenomen.