Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

31 oktober 2023
OPROEP

“Onderzoek: Hoe signaleer je als professional in het voorveld sociale, psychische of schoolproblemen van een jeugdige die in een kwetsbare situatie opgroeit?”

Toelichting

Een onderzoek van ZonMw over het signaleren en ondersteunen van jeugdigen (0-23 jaar) in een kwetsbare opgroeisituatie.

Motivatie

Help jij mee met het onderzoek?

Hoe signaleer je als professional in het voorveld een jeugdige die in een kwetsbare situatie opgroeit? En hoe handel je wanneer een jeugdige een verhoogd risico heeft op psychische, sociale en schoolproblemen? Deze vragen staan centraal bij een grote landelijke studie van ZonMw.

 

Waarom heeft het Kenniscentrum jou nodig?

Met de resultaten van het onderzoek kunnen professionals kwetsbare jeugdigen beter signaleren en ondersteunen. Het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat jeugdigen ernstige problemen ontwikkelen en specialistische ggz-hulp nodig hebben. Hoe meer professionals deze vragenlijst invullen, hoe meer inzicht er wordt verkregen in jullie kennis en behoeftes rond het herkennen, en ondersteunen van jeugdigen in een kwetsbare gezinssituatie.  

 

Online vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst kan tot en met 31 december 2023 en zal ongeveer 10 minuten duren. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Scan de QR-code naar vragenlijst onderaan deze post! Deel deze vragenlijst vooral ook met je netwerk!

 

Samenwerking 

Bij dit onderzoek van ZonMw zijn naast het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Pharos verschillende partijen betrokken, waaronder: de Nationale Jeugdraad (NJR), het Trimbos Instituut, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Divosa, en het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Werkgebied

Meer informatie over dit project vind je op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Profielfoto van Pink Hilverdink
Expert jongerenwerk en MDt

Is dit ook doorgezet naar het Channel Kinder- en Jongerenwerk van BVJong op 1Sociaaldomein.nl? Dit lijkt me een heel mooie vraag voor jongerenwerkers in dit land.
@Bianca Boender @Dick Smit hadden jullie deze al opgepikt?

In #kwetsbaar zit een onbeheersbare selectiebias besloten, vermoed ik. Als dat zo is dan schrik ik van de onzorgvuldigheid die de gezamenlijke organisaties zich hebben laten overkomen.
Je kunt er nog steeds een onderzoek mee doen en op de juiste wijze maar de resultaten zullen net zo onwerkbaar zijn als die van een gesprekje in je sportkantine, denk ik.
Enfin, zal hem invullen maar met deze openbaar gedeelde kanttekening.

Profielfoto van Sarah Limburg
Projectontwikkelaar - focus samenspel jongerenwerk/jeugdhulp

Zal ik dit doorzetten aan enkele jongerenwerkers/straathoekwerkers? Is dat ook de doelgroep?

Profielfoto van Ralph van Tuil
Leerplichtambtenaar

Mooie onderzoeksvraag! In Lelystad werken wij in het primair onderwijs (vanuit leerplicht) met ons nieuwe project PAS (Preventieve aanpak schoolverzuim). Een project wat precies deze focus heeft. Zorg leerlingen vroegtijdig in beeld krijgen om vanuit preventie te kunnen gaan werken samen met alle ketenpartners. Mocht je hier meer over willen weten schroom niet om eens contact op te nemen. Ik ga de vragenlijst invullen.

Met vriendelijke groet, Ralph van Tuil