Van elkaar leren en samen steeds beter worden!
Om goede ondersteuning of hulp aan jeugd en ouders te bieden, werk je aan vakmanschap en professionalisering. Leren doen we dagelijks op de werkvloer, in interactie met kinderen, ouders en jongeren en samen met collega’s. Daar omheen zijn tal van initiatieven en organisaties actief om het leren te ondersteunen. Het Platform Vakmanschap brengt verbinding tussen al die initiatieven. En dan met name rond die opgaven die er op de werkvloer, voor ouders, kinderen en professionals toe doen. Zodat je niet alleen in je eigen clubje leert, maar onderdeel bent van een groter geheel.
Het Platform Vakmanschap is een plek om
- Samen te leren, elkaar te ontmoeten.
- Om te vinden welke kennis en ervaring er al is rond vakmanschap.
- Een plek om zichtbaar te worden, anderen aan je initiatief te verbinden, om te signaleren en kansen of knelpunten aan te kaarten.

Regie bij ouders, kinderen en jongeren
De regie bij het gezin is een belangrijk uitgangspunt binnen de jeugdhulp. Het zorgt voor duurzame oplossingen en een grotere zelfredzaamheid van een gezin. De hulp sluit hierdoor beter aan bij de leefwereld, kennis en de eigen mogelijkheden van het gezin. En het biedt bescherming tegen het ontstaan van (nieuwe) problemen.

Samenwerken in de zorg om het kind
Veel professionals beseffen dat ze beter in staat zijn om een gezin te helpen als het lukt om goed op te trekken met andere professionals. Dit is vaak lastig. Soms omdat een andere organisatie een andere doelstelling heeft, op een andere manier gefinancierd wordt of de collega-professional een andere visie op de gezinssituatie heeft. Maar ook doordat men elkaar simpelweg niet (goed) kent. Tegelijkertijd is samenwerken essentieel om te doen wat nodig is, zeker bij jongeren en gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Persoonlijk leiderschap
De voorwaarden scheppen om goede hulp te bieden
Als professional ben je zelf je belangrijkste instrument. Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk om een goede hulpverlener te zijn? Dat gaat over goed voor jezelf zorgen, maar ook over je betrokkenheid bij de organisatie waar je voor werkt en tijd nemen om te reflecteren.

Werken in een veranderd jeugdveld
In 2015 trad de nieuwe Jeugdwet in. Sindsdien dragen gemeenten, zorgaanbieders en onderwijs met elkaar de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen ontwikkelen: thuis, op school en in de wijk. Dit alles vanuit het idee om de hulp en ondersteuning te verbeteren en te vernieuwen door betere multidisciplinaire samenwerking en meer nadruk op zelfredzaamheid en eigen vermogen van gezinnen.