Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

20 februari 2024
Profielfoto van Martine van Acker
Beleidsmedewerker

“Wie kan helpen? Ik ben op zoek naar tips/achtergrondinformatie/tools/etc. t.a.v. het schrijven van rapportages en opstellen van hulpverleningsplannen en evaluaties. Voor een organisatie binnen de hoog specialistische jeugdzorg.”

Toelichting

Binnen onze organisatie (complexe jeugdzorg) zijn we een verbetertraject gestart tbv de kwaliteit van cliëntdossiers. We willen onder andere aan de slag met het format van ons hulpverleningsplan, evaluaties en ook medewerkers ondersteunen in hoe ze rapportages schrijven en wat wel en niet in een cliëntdossier hoort qua informatie. Om te voorkomen dat we zelf het wiel opnieuw uitvinden, ben ik benieuwd of iemand tips/tools/achtergrondinformatie heeft ten aanzien van deze onderwerpen. 

Werkgebied

(Hoog) specialistische jeugdzorg 

Profielfoto van Sjanne Woudenberg
Coördinator Kerngroep Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals, Inhoudelijk medewerker met praktijkkennis

Bij een eerder gestelde vraag op het Platform zijn waardevolle tips gedeeld over de inhoudelijke kwaliteit van verslaglegging. Sluit goed aan op jouw vraag!

Hoe borg je de inhoudelijke kwaliteit van verslaglegging? Wat zijn de afspraken over de inhoud (bijv. over feiten) van verslaglegging binnen jullie organisaties? Hoe leer je als collega's van elkaar en hoe houd je elkaar scherp?
Link naar de vraag: https://vakmanschap.1sociaaldomein.nl/vraag-en-antwoord/vraag/5646-hoe-borg-je-de-inhoudelijke-kwaliteit-van-verslaglegging-wat-zijn-de-afspraken-over-de-inhoud


Deze eerder gestelde vraag kan misschien ook nog nuttig zijn: Ik zoek een format om verslag te leggen van een multidisciplinair overleg / uitvoerdersoverleg. Een format dat voldoende reflecteert op de voortgang, en we vervolgens als evaluatie kunnen accorderen.
Link naar de vraag: https://vakmanschap.1sociaaldomein.nl/vraag-en-antwoord/vraag/3988-ik-zoek-een-format-om-verslag-te-leggen-van-een-multidisciplinair-overleg-uitvoerdersoverleg

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Het is in ieder geval, zoals mijn voorganger ook al benoemd, heel belangrijk zuiver te zijn. Jij interpreteert iets en verwoord dat. Alle lezer volgende lezers kunnen daar vanuit hun interpretatie mee aan de haal gaan...

Ook een leuke is om te beseffen dat wat jij of iemand anders opgeschreven heeft net zo min waar hoeft te zijn als wanneer iets niet opgeschreveb staat. Oftewel. Ik kan wel rapporteren en mezelf verantwoorden. Dit lijkt dan correct, maar kan van 0-100% kloppen. Als iets niet in een dossier staat wil het niet zeggen dat het niet is gebeurd.

Profielfoto van MARIA Houben
Ervaringsdeskundige

Hallo Martine,
als eerste zou ik eens bij Fontis Hogeschool de basis opvragen hoe neutraal verslaglegging plaats moet vinden. Zij hebben een aantal jaren geleden het vak neutrale verslaglegging ingevoerd. Dit omdat er door medewerkers altijd vanuit eigen sociale culturele achtergrond meningen en ideeën als waarheid in dossiers werden vastgelegd. Daarbij dient ook altijd dit op correctheid met degenen waar het over gaat besproken en gecorrigeerd te worden. Niet verbergen achter informatie van derden. (want iedereen want als je een rij mensen aan het begin een verhaal verteld, hoe dit aan het einde eruit ziet.) Ditzelfde is ook met verslaglegging aan de hand. De dossiers die echt juist zijn die zijn echt op een hand te tellen.
Hierbij is misschien een goede idee om hier specifieke scholing op in te zetten. Wordt dit goed en consequent toegepast heb je al een behoorlijke filtering. Daarbij zullen jullie ook gebruik maken van de software die beschrijven hoe de stappen uitgevoerd dienen te worden. Daar zal ook waarschijnlijk een behoorlijke filtering op moeten toegepast worden. Want als het daar al niet correct in opgenomen is kun je nooit verwachten dat er Neutrale correct waarheidsvinding toegepast wordt. Dan is meteen het hele kwaliteitssysteem ook niet in orde.

Profielfoto van Ruth Mustamu
Ouder- en kindadviseur

https://www.bpsw.nl/actueel/nieuws/item/het-dossier-in-de-jeugdhulpverlening-een-nieuwe-wegwijzer/

Er is veel te googlen hierover, ik heb onder andere bovenstaande gevonden.

Profielfoto van Dimitri Hiy
Directeur Registratiesysteem DAS | Makkelijk en slim registreren binnen het sociaal domein

Hoi, Martine,

Het hangt er wel vanaf wat jullie exacte wensen (in het verbetertraject) zijn, maar wij ondersteunen vanuit DA Systems organisaties met soortgelijke vragen. Je zou onze website ( www.dasystems.nl ) kunnen checken om te zien hoe we (het voeren van) cliëntdossiers en rapportages kunnen ondersteunen. Mocht je hier een keer van gedachten over willen wisselen, kun je mij uiteraard ook hierover bellen (0612394773) of mailen (info@dasystems.nl).

Mvg,
Dimitri Hiy