Webinar

Op zoek naar verbinding - Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf

#1 uit de online reeks bijeenkomsten 'Op zoek naar verbinding'

Als professioneel opvoeder heb je een belangrijke taak in het vormgeven van een positief en veilig leefklimaat voor kinderen en jongeren. Dat is een uitdagende opgave.  Hoe ga je om met regels in huis of in de groep? Of met situaties waarin er veiligheidsrisico’s zijn? In de praktijk wordt verschillend gekeken naar maatregelen die nodig zijn in de opvoeding en bij het bieden van bescherming.  

In dit webinar gaan we in op de dilemma’s rondom vrijheidsbeperking die professionals in de open jeugdhulp met verblijf tegen kunnen komen. Verbinding maken en houden met kinderen en jongeren helpt om de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen in je werk te voorkomen.  Met Esther Slagboom van Levvel gaan we in gesprek over hoe zij omgaat met dilemma’s die zij tegenkomt in haar werk. Anne Addink van het NJi geeft een toelichting op de handreiking ‘omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf'. Lienke Blaauw-Reinders van Timon vertelt over hoe zij bij Timon gebruik maken van de handreiking omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking.  

Tijdens dit webinar leer je over:

👉  De handreiking omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp 

👉  Het belang van verbinding met kinderen en jongeren om vrijheidsbeperking te voorkomen 

👉  Voorbeelden uit de praktijk 

Dit webinar is bedoeld voor jeugdprofessionals, gedragswetenschappers, beleidsmedewerkers en bestuurders in open jeugdhulp met verblijf. 

Over de sprekers
Esther slagboom is gedragswetenschapper bij Levvel. Ze werkt bij een kleinschalige groep met jongeren tussen de 12 en 19 jaar. De doelgroep is heel uiteenlopend maar trauma en hechtingsproblematiek ligt meestal aan de grondslag van de problemen.  

Lienke Blaauw-Reinders is gedragswetenschapper bij Timon verbonden aan de Perspectiefhuizen, een kleinschalige residentiele woonvorm in de wijk voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. De jongeren die wonen op een perspectiefhuis werken of aan een terugkeer naar huis/in hun eigen netwerk of werken toe naar zelfstandigheid. Als gedragswetenschapper begeleidt Lienke Blaauw-Reinders jeugdzorgwerkers en ambulant begeleiders die op en vanuit de locatie werken. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en neemt zij kernbeslissingen. 

Anne Addink is adviseur en onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut. Bij het NJi werkt zij aan vraagstukken rond zo thuis mogelijk opgroeien en duurzame veiligheid. Zij is een van de auteurs van de handreiking Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf.   

Bijeenkomstenreeks 'Op zoek naar verbinding'

Dit webinar is de start van een reeks van bijeenkomsten waarin we dit jaar samen op zoek willen naar mogelijkheden om verbinding te maken en te houden met kinderen en jongeren als het moeilijk wordt in de opvoeding, het samenleven in een groep of huis of als er zorgen zijn over de veiligheid van jongeren en medewerkers. Via het Platform blijf je op de hoogte van de volgende bijeenkomsten. 

Praktische informatie
22 mei 2025
10:00 tot 11:00
Deelnemers
Conference beheerder
Webinar

Samen bereiken we meer! Wat het jongeren, gezinnen én steunfiguren oplevert als professionals met hen samenwerken.

#4 uit de reeks Informele steun: Hoe kun je écht samenwerken met de mensen uit de eigen omgeving van een gezin?

Als professional kan het best lastig zijn om samenwerking te zoeken met de belangrijke mensen rondom een jongere of gezin. Je moet misschien eerst zelf een drempel over om het onderwerp ter sprake te brengen, of je wil deze mensen liever niet belasten. En wat levert het eigenlijk op voor ouders, of jongeren? En hoe denken de mensen om het gezin heen zelf over hun betrokkenheid?

Die vragen staan centraal tijdens het webinar op maandag 2 juni van 12 tot 13 uur. In een persoonlijk gesprek onder leiding van Marit Agterhof van JIMwerkt delen enkele steunfiguren en gezinnen hun persoonlijke ervaring. Luister je mee?

Tijdens dit webinar leer je over:

👉 De ervaringen van steunfiguren en gezinnen

👉 Hoe mensen om het gezin heen zelf denken over hun betrokkenheid

👉 Wat samenwerken met de belangrijke mensen rondom een jongere of gezin oplevert voor ouders of jongeren

Dit webinar is bedoeld voor (jeugd)hulpverleners en andere geïnteresseerde professionals die werken met jongeren en gezinnen.
 

Achtergrondinformatie bijeenkomstenreeks Informele steun

Dit webinar maakt onderdeel uit van de reeks ‘Informele steun: Hoe kun je écht samenwerken met de mensen uit de eigen omgeving van een gezin?’ georganiseerd door de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) in samenwerking met JIMwerkt, de BPSW en het NJi. Bekijk via de links hieronder de opnames van eerdere bijeenkomsten uit deze reeks:

  1. Webinar (15 oktober 2024): Een nieuwe kijk voor jou als professional: sámen met het informele netwerk van de jongere of het gezin
  2. Dialoogsessie (20 november 2024): (On)Veiligheid, Verantwoordelijkheid en JIM. "Hoe dan?". Via de link kom je bij een filmpje over de bijeenkomst en is het mogelijk om de volledige opname aan te vragen.
  3. Webinar (3 maart 2025): 'Samenwerken met het informele netwerk, zo doe je dat! - In gesprek met professionals over hun ervaringen.'
Praktische informatie
02 juni 2025
12:00 tot 13:00
Deelnemers
Profielfoto van Gemmie Claassens
Gemmie Claassens
Beleidsmedewerker jeugd
Profielfoto van Jannike Oltmans
Jannike Oltmans
Projectleider Vakmanschap
Profielfoto van Pim Hoek
Pim Hoek
Directeur zorg en stuurgroeplid HA Jeugd
Profielfoto van Juliette Waasdorp
Juliette Waasdorp
Beleidsmedewerker Sociaal Domein (OKO) en projectleider OKO
Conference beheerder
Profielfoto van Sjanne Woudenberg
Sjanne Woudenberg
Coördinator Kerngroep Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals, Inhoudelijk medewerker met praktijkkennis