Webinar
Verdragen van ongemak - Accepteren van onrust geeft onverwachte mogelijkheden tot herstel
#8 uit de online reeks van het Ondersteuningsteam

Je zit in een gesprek en het gesprek stokt. De ander gedraagt zich vreemd, je wilt weg, je maakt een scherpe opmerking of trekt je terug. Ongemakkelijke situaties in een gesprek komen bij iedereen voor en vinden we vervelend en storend. Maar is het zo vervelend? Of biedt ongemak juist kansen om te groeien en vooruitgang te boeken? 

In dit webinar kijken we samen waarom wij als mensen onrust vermijden of onderdrukken. We gaan op zoek naar onze neigingen om dat te doen. We onderzoeken de effecten van deze reacties op ons werk en onze verbinding met anderen. Ook verkennen we alternatieve benaderingen om onrust te omarmen en te benutten als een krachtig instrument in onze professionele praktijk. Wat gebeurt er als we ons traditionele streven naar rust, stabiliteit en een status quo niet per se zien als beste aanpak? Moeten we verstoringen vermijden of zijn het aanknopingspunten? Het omarmen van ongemak kan zo een essentieel onderdeel worden van groei en ontwikkeling. Een inzicht dat nieuwe deuren opent voor herstel en de samenwerking met kinderen en gezinnen.

Tijdens dit webinar leer je over:

👉 Zelfreflectie en bewustwording: leer ongemak herkennen bij jezelf en ontdek welke mechanismen je gebruikt om ermee om te gaan

👉 Vaardigheden: ontwikkel alternatieve benaderingen om met ongemak om te gaan en deze te integreren in je dagelijkse praktijk

👉 De verschillende invloeden op ons beoordelingsvermogen, zoals cognitieve dissonantie en biassen

Over Sanne Hillebrand

Sanne startte haar loopbaan bij de Raad voor de Kinderbescherming waar ze verschillende functies en aandachtsgebieden heeft gehad. Ze heeft als raadonderzoeker, casusregisseur, intaker en adviseur gewerkt en zich gespecialiseerd in mensenhandel en radicalisering. In 2022 is zij gestart bij het Ondersteuningsteam waar zij gedupeerde ouders en kinderen ondersteunt bij het herstel na de toeslagenaffaire. Daarnaast werkt zij als adviseur integriteit om organisaties te ondersteunen bij het inrichten van hun integriteitssysteem. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Werken in de jeugdzorg gaat elke dag over dilemma’s. Verschillende perspectieven kunnen kloppen, maar toch staan we tegenover elkaar, werken we elkaar tegen en worden ouders en kinderen niet goed genoeg geholpen. Dus wat gaan we anders doen? Omdat we samen aan de lat staan voor verandering in de jeugdzorg deelt het Ondersteuningsteam haar kennis en inzichten. Inzichten die een belangrijke bijdrage leveren aan het anders ondersteunen van gezinnen en jongeren in de jeugdzorg en je een andere kijk geven op het werken met mensen.


Over het Ondersteuningsteam  
Het Ondersteuningsteam is opgericht in 2022 toen bleek dat veel toeslagenouders te maken hadden met een uithuisplaatsing van hun kind of kinderen. Het team opereerde onafhankelijk binnen de hersteloperatie die startte voor gedupeerde ouders.

Praktische informatie
20 mei 2025
12:00 tot 13:00
Deelnemers
Profielfoto van Daphne Wiersma
Daphne Wiersma
Procesbegeleider
Profielfoto van Milou ten Velden
Milou ten Velden
Leidinggevende
Profielfoto van Ilse Jacobs
Ilse Jacobs
Ambulant Transitiebegeleidster
Conference beheerder
Webinar
Op zoek naar verbinding
Omgaan met dilemma’s rondom vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf

Als professioneel opvoeder heb je een belangrijke taak in het vormgeven van een positief en veilig leefklimaat voor kinderen en jongeren. Dat is een uitdagende opgave.  Hoe ga je om met regels in huis of in de groep? Of met situaties waarin er veiligheidsrisico’s zijn? In de praktijk wordt verschillend gekeken naar maatregelen die nodig zijn in de opvoeding en bij het bieden van bescherming.  

In dit webinar gaan we in op de dilemma’s rondom vrijheidsbeperking die professionals in de open jeugdhulp met verblijf tegen kunnen komen. Verbinding maken en houden met kinderen en jongeren helpt om de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen in je werk te voorkomen.  Met Esther Slagboom van Levvel gaan we in gesprek over hoe zij omgaat met dilemma’s die zij tegenkomt in haar werk. Anne Addink van het NJi geeft een toelichting op de handreiking ‘omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf. Lienke Blaauw-Reinders van Timon vertelt over hoe zij bij Timon gebruik maken van de handreiking omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking.  

Tijdens dit webinar leer je over:

👉  De handreiking omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp 

👉  Het belang van verbinding met kinderen en jongeren om vrijheidsbeperking te voorkomen 

👉  Voorbeelden uit de praktijk 

Dit webinar is bedoeld voor jeugdprofessionals, gedragswetenschappers, beleidsmedewerkers en bestuurders in open jeugdhulp met verblijf. 

Over de sprekers
Esther slagboom is gedragswetenschapper bij Levvel. Ze werkt bij een kleinschalige groep met jongeren tussen de 12 en 19 jaar. De doelgroep is heel uiteenlopend maar trauma en hechtingsproblematiek ligt meestal aan de grondslag van de problemen.  

Lienke Blaauw-Reinders is gedragswetenschapper bij Timon verbonden aan de Perspectiefhuizen, een kleinschalige residentiele woonvorm in de wijk voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. De jongeren die wonen op een perspectiefhuis werken of aan een terugkeer naar huis/in hun eigen netwerk of werken toe naar zelfstandigheid. Als gedragswetenschapper begeleidt Lienke Blaauw-Reinders jeugdzorgwerkers en ambulant begeleiders die op en vanuit de locatie werken. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en neemt zij kernbeslissingen. 

Anne Addink is adviseur en onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut. Bij het NJi werkt zij aan vraagstukken rond zo thuis mogelijk opgroeien en duurzame veiligheid. Zij is een van de auteurs van de handreiking Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf.   

Bijeenkomstenreeks 'Op zoek naar verbinding'

Dit webinar is de start van een reeks van bijeenkomsten waarin we dit jaar samen op zoek willen naar mogelijkheden om verbinding te maken en te houden met kinderen en jongeren als het moeilijk wordt in de opvoeding, het samenleven in een groep of huis of als er zorgen zijn over de veiligheid van jongeren en medewerkers. Via het Platform blijf je op de hoogte van de volgende bijeenkomsten. 

Praktische informatie
22 mei 2025
10:00 tot 11:00
Deelnemers
Conference beheerder