Webinar
Werksessie: Licht op schaarste in het jeugddomein

Veel jeugdprofessionals hebben te maken met schaarste in geld, tijd en personeel. Dit leidt tot wachtlijsten en keuzes in de verdeling van beschikbare hulp. Hoe maak je deze keuzes? Hoe kun je met schaarste omgaan? En hoe kunnen professionals ondersteuning bieden aan mensen op een wachtlijst?

In deze werksessie gaan we met elkaar aan de slag rondom de thema’s: creatief met schaarste, het maken van afwegingen en het verdragen van wachttijd.

Voor wie?
Deze werksessie is voor professionals, teamleiders, beleidsmakers in het sociaal domein of specifiek het jeugddomein die in hun werk te maken hebben met schaarste.

Deze werksessie is een vervolg op de webinar Licht op schaarste van 30 januari.

Let op: deze werksessie is alleen live (online) bij te wonen en zal niet worden opgenomen. 

Praktische informatie
18 februari 2025
12:00 tot 13:30
Deelnemers
Profielfoto van Ineke Hopmans
Ineke Hopmans
Beleidsadviseur
Profielfoto van Mireille de Visser
Mireille de Visser
GZ-psycholoog, IMH-specialist
Profielfoto van Diana Veenstra - Canrinus
Diana Veenstra - Canrinus
Maatschappelijk werker
Conference beheerder
Webinar
Samenwerken met het informele netwerk, zo doe je dat! In gesprek met professionals over hun ervaringen.
Over hoe je samenwerkt met de mensen uit de eigen omgeving van het kind, de jongere en het gezin. Luister mee en leer van de ervaring van collega professionals.

We weten dat wanneer gezinnen voldoende ondersteund worden op verschillende gebieden in hun leven,  zij beter kunnen profiteren van hulp. Maar steun van familieleden, vrienden of goede bekenden is lang niet altijd vanzelfsprekend. Welke mogelijkheden heb je als professional om daar verandering in te brengen? En hoe kom je tot een duurzame, gelijkwaardige samenwerking met het netwerk?

Wil je weten hoe andere professionals samen met de mensen uit de eigen omgeving van een jongere of gezin werken aan hun veerkracht? Meld je aan voor dit webinar!

In een tafelgesprek onder leiding van Harmke Bergenhenegouwen, Senior Adviseur en Portefeuillehouder Zo Thuis Mogelijk Opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut, komen verschillende professionals aan het woord over de wijze waarop zij in hun werk proberen gelijkwaardig samen te werken met belangrijke mensen om het gezin heen.

In het gesprek zullen verschillende perspectieven aan bod komen. Eén professional heeft al veel ervaring met dit onderwerp/informele netwerken, de ander is net begonnen. Ze werken met verschillende werkwijzen: Sonestra en de JIMaanpak. De overeenkomst is dat zij allebei vinden dat het nodig is dat je dingen echt anders doet. En dat gaat niet over één nacht ijs. De professionals delen tijdens dit webinar o.a. wat dit van ze vraagt in houding en gedrag, hun persoonlijke leerproces en worstelingen. Luister mee!

 

Dit webinar is bedoeld voor (jeugd)hulpverleners en andere geïnteresseerde professionals die werken met jongeren en gezinnen.

 

Achtergrondinformatie

Bijeenkomstenreeks Informele steun
Dit webinar maakt onderdeel uit van de reeks ‘Informele steun: Hoe kun je écht samenwerken met de mensen uit de eigen omgeving van een gezin?’
Deze reeks wordt georganiseerd door de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) in samenwerking met o.a. JIMwerkt, de BPSW en het NJi.

👉 Op 20 november 2024 was de dialoogsessie (On)Veiligheid, Verantwoordelijkheid en JIM. "Hoe dan?" Aan het woord kwamen onder meer een kinderrechter, een gedragswetenschapper, een jeugdbeschermer en een jurist. Ook gaf de BPSW een toelichting op de beroepscode voor sociaal werkers: wat zijn de normen en waarden? Via deze link vind je een filmpje over de bijeenkomst, en is het mogelijk om de volledige opname aan te vragen

👉 Op 15 oktober 2024 vond het webinar ‘Een nieuwe kijk voor jou als professional: sámen met het informele netwerk van de jongere of het gezin’ plaats. Via deze link kun je het webinar terugkijken en vind je de presentatieslides.

Praktische informatie
03 maart 2025
12:00 tot 13:00
Deelnemers
Profielfoto van Silvia Van Mameren
Silvia Van Mameren
Kwartiermaker (project en beleidsmedewerker) en gezinswerker
Profielfoto van Marlies de Jong
Marlies de Jong
Senior Adviseur Passende Hulp bij het Nederlands Jeugdinstituut| Trainer Krachtige Basiszorg
Profielfoto van Juul Polders
Juul Polders
Strategisch adviseur
Profielfoto van Lotte Hogeboom
Lotte Hogeboom
Onderzoeker/adviseur
Conference beheerder
Webinar
Fysieke werksessie: Rouw en verlies
Het gaat niet om het antwoord, maar over hoe beschikbaar je kunt zijn

Praten over rouw en verlies is voor veel mensen een uitdaging. We vermijden het gesprek, of houden het oppervlakkig met goedbedoelde, maar weinig helpende opmerkingen. Dit kan bij de ander het gevoel van isolement versterken. Het erkennen van verdriet en de impact ervan op iemands leven is cruciaal. 

 Tijdens de werksessie Rouw en verlies verkennen we hoe rouw en verlies ons beïnvloeden, zowel als mens, als professional en als bij de mensen met wie we werken. Hoe kun je als jeugdzorgprofessional écht zijn en laten zien wat het verhaal van de ander met jou doet. 

 Je krijgt tijdens deze werksessie meer inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je ‘rouwsluiers’ herkent. Ook leren we gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven. En we gaan het hebben over onszelf: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. 

Doe mee en ontdek hoe je anders om kunt omgaan met rouw en verlies, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Want elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen, is van waarde. 

 Tijdens deze sessie werk je aan: 

  • Kennis: Inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je ‘rouwsluiers’ herkent. 
  • Vaardigheden: Gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven. 
  • Gedrag: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. Elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen mag niet worden onderschat. 

 Deze werksessie wordt gegeven door Carin Reinhardt namens het Ondersteuningsteam.  
 
Let op dit is een fysieke werksessie!

VNG Utrecht
Catherijnesingel 55e in Utrecht
 
Donderdag 13 maart
09:15 tot 13:30 uur
Inloop start om 09:15. Om 09:30 start de werksessie.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. 

Praktische informatie
13 maart 2025
09:15 tot 13:30
Deelnemers
Profielfoto van Karen Hosman-Dietz
Karen Hosman-Dietz
Ervaringsdeskundige
Profielfoto van Femke Meering
Femke Meering
Raadsonderzoeker
Conference beheerder