Tip: Boek Faciliteren met Impact en Praktische kaarten; Werkvormen met Impact van Esther van der Storm én daarnaast gebruik ik waar ik kan de kei-krachtige methodiek van Jump Movement. Meer info? Bel gerust!
Ik werk in een aantal teams binnen onze organisatie met Holacratisch Werken: je werkt met doelen en vanuit rollen, i.p.v. vanuit functies. Zo kon ik de 3 adviseurs die aan mijn project verbonden waren een rol laten pakken zodat ieder teamlid de taken oppakt die binnen die rol passen. De wekelijkse vergaderingen met het projectteam duren 30-45 min en kan zo kort omdat je enkel updates geeft van jouw projecten. Het werken aan die projecten (en dus ook discussies, brainstorms e.d.) doe je buiten het overleg.
Super interessant! Ik heb het even opgezocht. Misschien dat ons dit ook zou kunnen helpen. Heb jij er een training voor gevolgd of hoe heb je Holacratisch Werken geleerd?
wij overleggen vaak aan de hand van de yucel, of met kaarten (rake vragen, of fotokaarten)
Beste Sjanne,
Zelf hebben we regelmatig een moreel beraad of een gesprek met bewoner, familie en relevante collega’s als het gaat over slikproblemen. Keuzes maken zijn dan soms lastig: de een kiest voor veiligheid om een longontsteking of verstikking te voorkomen. De ander vindt dat de bewoner, ongeacht het risico, gewoon moet kunnen eten wat hij/ zij wil. Ik neem dan de Praatplaat van Zorg voor Beter erbij. Ter educatie en om te komen tot het goede gesprek over welke waarden voor de betreffende persoon het belangrijkst zijn. Zo werken we echt samen op een manier die het best past bij die persoon/ bewoner.
Zulke tools geven je altijd een ander perspectief, want we denken als professional soms prima te weten wat het beste is. En denken ook dat we daarbij rekening houden met de waarden van een ander. Met een tool zoals dit kom je tot een ander gesprek en tot andere inzichten.
Groetjes, Bianca
Super mooi Bianca! Heel erg bedankt voor het delen. Ik zie dat de praatplaat ook al vaak gedownload is. Fijn om zo van elkaar te leren!
We gebruiken sinds kort een vragenspel met kaartjes (helpende vragen) om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan.
Hoi Sjanne,
Vanuit het gedachtengoed van het Oplossingsgericht Werken, gebruiken we bij VNN een aantal vragen die helpend kunnen zijn om er een leuk, zinvol en vooral hoopvol overleg ervan te maken. Vragen die helpen kunnen zijn:
* Wat moeten we vandaag bespreken zodat we een zinvolle bijeenkomst hebben?
* Wat is er de afgelopen tijd goed gegaan, waardoor we dichter bij ons doel zijn gekomen of bepaalde dingen beter/ prettiger gaan?
* Wat gaat er al goed?
* Hoe ziet onze gewenste situatie eruit en hoever zijn we al op weg en wat kan een volgende stap zijn om te zetten om dichterbij de gewenste situatie te komen?
Dus veel vragen gaan eigenlijk over wat er allemaal al is. Zowel bij de client als bij de medewerkers of het team kunnen deze vragen helpend en hoopgevend zijn.
Succes!
Met vriendelijke groeten,
Nynke
Heb je wel eens gedacht aan het uitnodigen van een gastspreker die vanuit eigen ervaringen een casus kan aandragen waar jullie tijdens een interdisciplinair / collegiaal overleg met elkaar op in gaan ?
Mocht ik daarin iets kunnen betekenen ( mocht dit passen in de regio waarin je werkzaam bent) dan mag je me benaderen.
Leuke vraag.
heb je al wel eens van het Pedagogisch kwaliteitenspel gehoord? Een leuke andere manier als inbrenger zelf opzoek te gaan naar je eigen antwoorden vanuit wat er al wel werkt.
Hey Sjanne, ik ben fan van het beroepscode kaartspel. Het is gebaseerd op de 29 artikelen uit de beroepscode sociaal werk. De kaarten helpen je bij het reflecteren op je handelen. Je kunt ze gebruiken tijdens een moreel beraad, intervisie bijeenkomst of werkbegeleidingsgesprek. Het helpt je te onderzoeken naar welke handelingsmogelijkheden je neigt en welk artikelen voor jou het zwaarst wegen.
Dank allen voor jullie tips!