Welke mooie ervaring kun jij met ons delen in het 'borgen van burgerschap'? Waarbij heb jij verschil gemaakt door samen op te opvoeden? Wanneer heb je iets bijgedragen door naast ouders en het kind te staan of samen iets te doen?
De pedagogische basis van kinderen is ook buiten de muren van een huis of thuis. Kinderen ontwikkelen zich daar waar ze contacten opdoen en kunnen spelen. Maar ook ouders ontwikkelen zich daar waar ze zich gehoord én veilig voelen.
Podcastaflevering Borgers van Burgerschap
In de podcast serie "Borgers van Burgerschap" vertelt Maartje van Dijken over haar onderzoek naar de Vreedzame Wijk, waar ze in maart op promoveerde: hoe kunnen ouders en buurtbewoners samen een opvoedende taak hebben op straat? Rachida Lalouh vertelt over haar ervaring in de praktijk bij Stichting DOCK in Utrecht. Zij werkt in een speeltuin en rijdt met de "Speelmeebus" door de Utrechtse wijken.
Ze noemen voorbeelden over de successen en moeilijkheden bij het samen opvoeden in een wijk. Daarbij kijken ze vanuit het samen zijn, samen ontwikkelen. Aansluiten bij de kinderen, nieuwsgierig zijn naar hun dromen en samen bouwen aan die droom. Met ouders gaan zij in gesprek door te horen wat er leeft en door oprecht geïnteresseerd te zijn in hun behoeften.
Zij geven aan dat het belangrijk is om elkaar te groeten en te ontmoeten. Zo leer je elkaar kennen en maak je verbinding met elkaar.
Jaren geleden werkte ik op een Medisch Kinderdagcentrum, nu MOC. Daar leerde ik dat je al iets toevoegt aan de ontwikkeling van een kind door er voor hen te zijn. Samen spelen, samen ontdekken, zo liet ik zien hoe dingen óók konden. Door samen te spelen leer je een kind sociale contacten aan te gaan. Door samen te eten konden we kinderen uitlokken iets anders te proberen.
Door mijn ervaring met ouders te delen en de dingen die mij opvielen te bespreken voelden ouders zich gehoord. Door die aangeboden andere pedagogische basis ontwikkelen kinderen zich breder.
Gezinscoach Leger des Heils Noord Oost