Vraag
Profielfoto van Paulien Rutgers
Profielfoto van Paulien Rutgers Paulien Rutgers 28 juni 2024

Waar lig jij wakker van nu de zomervakantie eraan komt?

Waar je dan ook werkt, of het nu in het onderwijs of in de zorg is, als het zomervakantie wordt is dat enerzijds een vrije periode, anderszijds kan dat zorgen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld dat je hoopt dat die ene jongen of dat ene meisje uit jouw klas niet uitgehuwelijkt wordt in de vakantie, of dat de uitzendkrachten die op jouw afdeling gaan werken jouw clienten of patienten wel goed begrijpen of kunnen helpen.

Ik ben heel erg benieuwd óf en zo ja wat voor zorgen er in het werkveld leven én of we wellicht van elkaar kunnen leren hoe we daarmee om kunnen gaan. 

Motivatie

In de tijd dat ik op een woonvoorziening werkte waar jongvolwassenen met, zoals dat daar zo mooi benoemd werd, moeilijk leesbaar gedrag woonden, was de zomervakantie altijd een enorm stressvolle periode met heel veel wisselingen van personeel en soms onervaren uitzendkrachten. Het gedrag dat de -zich niet begrepen gevoelde- bewoners dan lieten zien kon zo schadelijk zijn zowel voor henzelf als voor het personeel, dat het besluit werd genomen om via medicatie die periode te overbruggen. Ik kan je vertellen dat ik daar behoorlijk wakker van heb gelegen en dat ik echt moeite moest doen om dat niet mee te nemen op vakantie.

Maar ook nu, in mijn huidige werk waarin we kinderen die op school het niet meer lukte om zich te ontwikkelen een ontwikkelplek bieden, zijn er echt wel kinderen en hun ouders waarvan we denken hoe die zonder kleerscheuren de zomervakantie gaan doorkomen. We hebben als "oplossing" vrije inschrijving voor vakantie-opvang bij ons, maar niet alle kinderen en/of hun ouders willen hier gebruik van maken, terwijl het wel ondersteunend zou kunnen zijn. En ook nu moet ik moeite doen om dat niet onder mijn huid mee te nemen en er niet wakker van te liggen 's nachts.

Organisatie en/of werkgebied

Ik ben de eigenaar van een ontwikkelplek voor kinderen die zijn uitgevallen in het onderwijs in Etten-Leur, vlakbij Breda.

Beantwoord de vraag van Paulien