Vraag
Profielfoto van Sjanne Woudenberg

Welke tools of materialen gebruiken jullie in gesprekken met kinderen, jongeren, ouders of gezinnen?

Bekende tools of materialen zijn bijvoorbeeld poppetjes van hout of duplo voor het maken van een familieopstelling of papier en kleurtjes om kinderen te laten tekenen. Ik hoor regelmatig van professionals uit verschillende sectoren over andere materialen die ingezet worden en elke keer denk ik 'wat een goed idee!'

Een voorbeeld van mezelf is een voetbal en een voetbalveldje met goal. Ik begeleidde een kind in groep 8 die graag voetbalde. Gesprekjes in een kamertje werkten niet fijn voor hem.

Hij was bang dat hij groep 8 over moest doen, nog niet naar het voortgezet onderwijs kon gaan. Met de voetbal en de goal bracht ik het toewerken naar het voortgezet onderwijs in beeld. Als we ver weg van het doel staan, is het moeilijk om te scoren, hoe dichterbij we komen, hoe makkelijker het wordt. Samen bespraken we de kleine stapjes die hij ging zetten in de voorbereiding op het voortgezet onderwijs totdat we bijna in de goal stonden. Met zijn hoofd rolde hij de bal het doel in en stond met een glimlach op. Hierna voelde het niet meer zo ver weg en wist hij welke stappen hij kon en wilde zetten. Ondertussen was het ook gelijk een fijn 1 op 1 moment om te werken aan onze band.

Hebben jullie ook dit soort voorbeelden en tools/materialen die je inzet?

Motivatie

Vanuit verschillende sectoren (gezondheidszorg, welzijn, onderwijs, jeugdhulp, jeugdzorg, etc) ideeën met elkaar uitwisselen over inzet van tools en materialen. Ik hoop elkaar op (nieuwe) ideeën te brengen en er wellicht een mooi overzichtje van te kunnen maken die ik dan graag met jullie deel!

Beantwoord de vraag van Sjanne