Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

15 maart 2024
Profielfoto van Margriet Keegstra
Beleidsadviseur

“Ik zoek een voorbeeld van een goed lopende PO/VO overdracht als inspiratie voor onze samenwerkingsverbanden PO en VO.”

Toelichting

Wij organiseren een themadag in oktober waar dit aan bod komt. In de overdracht van PO naar VO van -met name de kwetsbare kinderen- is er volgens ons nog veel te winnen. Wie kent of is een goed voorbeeld?

Motivatie

Wij zoeken naar iemand(en) die het verhaal kan vertellen, als inspiratie voor onze regio.

Werkgebied

Samenwerkingsverband 2202-PO en STerk VO ZO-Drenthe, de gemeentes Emmen, Borger-Odoorn, en voor VO ook Coevorden en Vlagtwedde.

Profielfoto van Levi van Dijk
Adviescommissie / Cliëntperspectief

Hallo Margret
Ik denk dat Primair Passend Onderwijs Noord Kennemerland een voorbeeld is.
De samenwerking is daar goed gevulde indruk.

Astrid Ottenheym kan je meer vertellen.

Profielfoto van Martine Broere
Senior adviseur leren & ontwikkelen

Beste Margriet,

SWV Zuid-Utrecht heeft sinds een paar jaar onderwijs voor 10-14 jarigen. Dit betekent dat leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool samen met leerlingen uit leerjaar 1 en 2 van het voorgezet onderwijs op één school zitten.
Een team van docenten uit het primair en voortgezet onderwijs begeleidt leerlingen bij de overstap naar het voortgezet onderwijs in een doorlopende leerlijn.
Binnen het 10-14 onderwijs krijgen leerlingen meer de tijd om te ontdekken wat ze willen en wat bij hen past. Zij maken pas in het vierde leerjaar (leerjaar 2 in het reguliere voortgezet onderwijs) een keuze voor het vo.
Voor meer info en contact kijk op https://onderwijs1014houten.nl/

Hartelijke groet, Martine

Profielfoto van Rianne Fruneaux
Werkbegeleider

Hi Margriet,

Wij bieden binnen het SBO een PO/VO training aan in groep 8 aan het eind van het schooljaar. Hierin staan we stil welke veranderingen zij tegemoet zullen gaan, wat er van hen verwacht zal worden en bij wie zij op het VO terecht kunnen als zij ergens tegenaan lopen. Ook gaan de leerlingen onder begeleiding een uurtje kijken op de betreffende VO school om nog eens rustig een (extra) rondleiding te krijgen, waar zij hun vragen kunnen stellen.
Bij de start van het nieuwe schooljaar gaan onze begeleiders een keer langs bij de leerling om te kijken hoe het met hen gaat en eventueel nog tips te geven. Daarna is het tijd om los te laten!

Met vriendelijke groet,
Rianne Fruneaux

Profielfoto van Geert Theloosen
Vrijwilliger

De PO-VO scholengroep waar ik tot ruim een jaar geleden werkte had toen, maar heeft nog steeds, een speciale onderwijsvorm die je misschien het best kunt typeren met de term 'brede onderbouw'. Zie het als onderwijs voor 10-14 jarigen, in samenwerking met een onder dezelfde scholengroep vallende PO-school, waarin ze proberen de kloof tussen PO en VO te dichten.
Omdat ik er niet meer werk kan ik je het best aanraden eventueel te googelen op: "HPC, Zetten, 10-14, De Overstap".
Succes!