Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

6 maart 2024
Profielfoto van Nathalia Kemble
Kernlid Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals. Beleidsadviseur Jeugd/Accounthouder proeftuin.

“Heb jij een gouden tip (of misschien wel een top 3) van must follow trainingen die je collega professionals ook gunt omdat je deze echt als een meerwaarde ervaarde voor hoe je je werk kon doen?”

Toelichting

Het thema op het platform is "Leren in de dagelijkse praktijk".  Wat heb jij vanuit je werk geleerd wat je jou vakgenoten gunt ook kennis van te nemen? Welke training heeft je geholpen om je werk beter te kunnen doen, door concrete handvaten/andere werkhouding/visie of bewustzijn?

Heb jij een gouden tip of misschien wel een top 3 van must follow trainingen waarvan anderen in hun werkzaamheden ook de vruchten kunnen plukken? Ik ben benieuwd naar je functie en ook het waarom achter je tip(s) die je helpen bij die functie.

Zelf heb ik als tip de training Beschermjassen. Als hulpverlener ben je je eigen gereedschap, kennis van wat aan jou riem hangt en waardoor je wat gebruikt is een waardevol inizcht. Jij bent gevormd door ervaringen, je omgeving, je opvoeding net als de mensen die je in je werk tegenkomt. Je leert jezelf en je handelen kennen en het geeft inzicht in de mensen die je helpt of ondersteunt. Het kan op vele vlakken verklarend zijn voor de hulpvraag waar je bij ondersteunt en patronen die moeilijk te doorbreken zijn. Daarnaast zijn er verschillende concrete handvaten (bijvoorbeeld voor intervisie) of hoe je tot een ECHT gesprek kan komen door bijvoorbeeld een genogram te gebruiken. Of te weten wat soms tussen jou en je client in kan staan waardoor het vaak schuurt of  moeilijk is om op een lijn te komen? Het is waarschijnlijk iemand die aan jou "heilige huisje" zit. Meer weten over wat dit is? Ik zou zeggen, volg de training :-) 

Profielfoto van Melinda Reisig
Vrijwilliger

Hallo Nathalia,

Ik sla aan op jouw zin dat je als hulpverlener je eigen gereedschap bent. Ik heb 17 jaar in de uitvoering gezeten en mag nu aan de andere kant als opleidingskundige aansluiten bij de behoefte die er op de werkvloer speelt i.h.k.v. trainingen, workshops om de professionals nog meer te versterken.
Toen ik nog een professional was, merkte ik hoe zwaar het werk soms kon zijn. Je bent je eigen tool, en het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen, zodat jij er kan zijn voor al die gezinnen, kinderen, jongeren of wie dan ook die jij begeleid. Het is belangrijk dat jij hierin een goed voorbeeld kan geven, omdat in de meeste gevallen ook de mensen die tegenover ons zitten het soms knap lastig vinden om dichtbij zichzelf te blijven, om hulp te vragen, eigenwaarde en zelfvertrouwen te hebben en op te bouwen en in zichzelf te geloven dat ze iets kunnen of kunnen veranderen. En daarnaast ook je kwetsbaarheid te durven inzetten en tonen, omdat ook jij als professional gewoon maar mens bent.

De training Het Begint Bij Mij vanuit Peer3 heeft mij daarin geholpen. Wie ben ik als mens, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe en welke patronen wil ik stoppen/ helpen mij niet meer, en welk patroon wil ik veranderen?! Ik heb geleerd om dichter bij mezelf te blijven, te luisteren naar mijn lijf en beter voor mezelf te zorgen. Daardoor kan ik er juist ook beter zijn voor de ander. Mijn lichaam had veel klachten (allergieen, ontstekingen) en jarenlang heb ik die seintjes genegeerd en onderdrukt (pilletje hier, pilletje daar). Maar ik ben gaan luisteren naar wat mijn lijf nodig had, wat ik nodig had. En langzaam aan zijn de klachten verminderd en weggegaan.

Ik geef de training aan ouders, leerkrachten en professionals (ook teamaanvragen) samen met heel veel andere trainers en mocht je behoefte hebben, kijk dan op de site van https://www.peer3.nl. We zitten door het hele land. En ik ben er trots op dat ik hiervan deel uit mag maken.

Profielfoto van Esther Duursma
Kerngroeplid en Gezinscoach, Video Hometrainer en Kinder- en Jeugdcoach bij het Leger des Heils

Hallo Nathalia,

Ik vind een cursus 'Oplossingsgericht werken' bijna een musthave voor elke professional om deelnemers zelf te laten denken en te laten putten uit hun eigen kunnen en weten. Dan blijven ze dicht bij zichzelf en worden positieve stappen sneller gezet.

Daarnaast is 'Taal Erbij' voor mij een grote eyeopener geweest om verbanden en communicatiepatronen te verduidelijken. Zo zien mensen letterlijk wat er gebeurd, welke patronen er zijn en hoe communicatie systemisch in elkaar zit. Daarnaast geeft het enorm veel erkenning voor het leed wat is geleden. En deze erkenning is nodig om verder te kunnen groeien.

Profielfoto van Jantsje Heeringa
Arts Maatschappij en Gezondheid | jeugdgezondheidszorg + programmaleider Rookvrije Generatie Fryslân

Hallo Nathalia,
Niet zozeer vakinhoudelijk, maar ik heb jaren geleden een zgn. 'CiEP' cursus gevolgd, wat mij enorm heeft geholpen om mijn werkzaamheden, documenten en post/mail (nog) beter te structureren, overzicht te krijgen (digitaal en fysiek) en zaken goed te organiseren. Men kwam ook echt fysiek op de werkplek om mee te kijken en denken. Ik heb er nog steeds iedere dag profijt van, ook privé!

Profielfoto van Paula Langen
Adviseur en coach

Hoi Nathalie,
Zelf ben ik erg enthousiast over de blended learning Positieve Gezondheid (PG) van Fontys! Een combinatie van e-learning en reflectiesessies met je collega's. Je leert meer over de brede kijk op gezondheid en hoe je dit kunt toepassen voor jezelf, je cliënten en je collega's! En je leert hoe het andere gesprek te voeren over wat écht belangrijk voor je is en waar je iets mee zou willen. PG gaat over je eigen veerkracht verkennen, versterken en hoe je kunt meebewegen met alles wat op je pad komt. Tevens krijg je handreikingen en ga je met elkaar aan de slag om een plan te maken hoe je PG kunt implementeren binnen je werk/je organisatie.
Het krachtige van deze training vind ik dat je bij jezelf begint.

Als trainer/implementatiecoach Positieve Gezondheid ga ik graag met je in gesprek over deze training! En mocht je net zo enthousiast worden dan ik ben: ik kom graag de training bij jullie geven!

met positieve groet, Paula Langen

Profielfoto van Didi Timmermans
Ambulant pedagogisch medewerker

Hallo Nathalia,

Ik heb heel veel gehad aan de training Kind In Beweging (KIB). Het geeft heel veel praktische en actieve werkvormen om met kinderen te werken aan emotieregulatie, zelfvertrouwen vergroten en assertiviteit vergroten. Er bestaat ook een training Gezin In Beweging (GIB) die ook die actieve werkvormen biedt voor werken met het hele gezin.

Profielfoto van Esther Schepers
Inclusief onderwijs organiseren

Dag,

Ik heb veel geleerd van de training 'wegwijs in gedrag' waarbij het gaat om meervoudig perspectief nemen.

Profielfoto van Dannie Siebers
Ervaringsdeskundige

Dag Nathalia,

Ik heb veel geleerd van de verklarende analyse. Als het een gezamenlijk gedragen analyse is met jongeren en ouders/ netwerk kun je effectief aan het werk. Belangrijk is wel dat je een open, onderzoekend houding hebt naar deze situatie, dit gezin.
En kritisch bent op je eigen aannames.

Profielfoto van Heidi - Offerman
Strategisch adviseur

Beste Nathalia,
Ik raad de trainingen van Drakentemmers, het platform voor trauma en gehechtheid in de context van huiselijk geweld echt aan. ze worden gegeven door professionals die zelf in de praktijk werken en heel veel expertise hebben op het onderwerp. Er is zowel een leerlijn voor HBO(+) professionals als WO(+) professionals. en door een subsidie van het ministerie van VWS en vanuit gemeenten is het ook nog zeer betaalbaar.
Professionals kunnen ook op de website van Drakentemmers kijken www.drakentemmers.nl en heb je vragen stel ze via info@drakentemmers.nl

Profielfoto van Liesbeth Bouwhuis
Coach, trainer en ontwikkelaar van de Bepper Balance Methode

De training om te leren werken met de Bepper Balance Methode is een fijne training die je in staat stelt te werken met het Bepper Bord volgens een methode die de cliënt in staat stelt zelf inzicht te krijgen in de eigen casus en die de begeleider snel bij de kern brengt die duidelijk maakt wat de mogelijke ingangen zijn om de client in beweging te krijgen. Het gesprek kom speels en gemakkelijk op gang omdat de focus niet op 'het gesprek' ligt, maar op 'bezig zijn met het bord en het 'eigenaarschap' en 'eigen zoeken naar wat er moet komen te staan en hoe de weging erin moet komen te liggen' een gevoel van eigenaarschap en veiligheid met zich mee brengt. Het werkt fijn, effectief en vlot maar vergt wel wat training. Voor verschillende leeftijden en doelgroepen geschikt!

Meer info vind je op https://www.bepperbalance.com

Profielfoto van Mara Vegterlo
Coördinator

ABC methodiek vanuit SMK trainingen. Erg waardevol om vooral de erkenning naar de jeugdigen/cliënten te geven. Wanneer zij bijv. hoog in spanning zitten. Hoe is je eigen houding hierin. De dames die de training verzorgen komen zelf ook uit het werkveld, aan de hand van veel voorbeelden, maar ook je eigen praktijkvoorbeelden, kun je het snel je eigen maken en gebruiken in de praktijk.