Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

8 januari 2024
Profielfoto van Mariska Ringelberg
Coach/projectleider

“Zijn er organisaties die ervaring hebben met het implementeren van een inclusiviteitsbeleid voor de LHBTIQ+ doelgroep?”

Toelichting

We werken met jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 en merken dat het onderwerp genderidentiteit heel actueel is bij deze doelgroep. We willen ons beleid hierop aanpassen en vragen ons af of er organisaties zijn die ervaring hebben opgedaan met het invulling geven aan dit beleid. 

Motivatie

We hopen hiermee nog beter aan te kunnen sluiten bij de vragen van jongeren en geen groepen uit te sluiten. 

Werkgebied

Zeeland

Profielfoto van Maaike Frankena
Coordinator Voorlichting COC Haaglanden

Hoi Mariska,
In aansluiting op de opmerking over "vraag het de doelgroep". In Zeeland is ook een COC , te vinden via : https://coczeeland.nl/
Zij kunnen je veel nuttige tips geven vanuit de jeugd die zij kennen door de voorlichtingen die ze geven en de begeleiding van de GSA's.
Vanuit Den Haag de tip; maak duidelijk wat er verwacht wordt van medewerkers. Er is niets zó vervelend en onveilig als 2 medewerkers die op verschillende manieren omgaan met bijvoorbeeld het gebruik van voornaamwoorden en die daardoor verschillende signalen naar álle jongeren uitzenden. Ga in teams de gesprekken aan over waar een persoonlijke mening kan gaan schuren met een professionele houding.
Dit impliceert dat jouw directie glashelder moet hebben hoe dat wat op papier staat in de praktijk eruit moet zien. Mijn ervaring is dat er vaak hele mooie beleidsstukken en intenties zijn die niet goed doorkomen naar de werkvloer.
Beleid moet leven, en doorleefd worden.
Succes!
Groeten
Maaike

Profielfoto van Manon Donker
Inhoudelijk medewerker

Dag Mariska,

Mooie vraag en goed dat jullie hier als organisatie actief mee bezig zijn.
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je verschillende tips over het ondersteunen van lhbtqia+- kinderen en -jongeren binnen jouw organisatie.

Hopelijk heb je daar (ook) wat aan!

Groet Manon

Profielfoto van Nadja 't Hart
Gedragswetenschapper

Binnen Trias Jeugdhulp worden kleine stappen gezet rondom het thema LHBTIQ+, nu voornamelijk vanuit het overkoepelende thema, seksuele gezondheid.

Trias Jeugdhulp laat collega's kennis opdoen over het thema en er wordt ingezet op het verder overdragen binnen de organisatie. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de pizza avonden met jongeren met als thema gender inclusiviteit met als doel om van de jongeren te horen wat Trias Jeugdhulp goed doet rondom het thema LHBTIQ+, maar vooral wat Trias Jeugdhulp nog beter kan doen.
Eerste stapjes worden gezet, maar ook Trias Jeugdhulo staat nog aan het begin van implementatie.

Profielfoto van Saadia Bouzelmad
Adviseur Vakmanschap en beroepsontwikkeling

Dag Mariska,

Wat een mooie vraag. Graag breng ik dit advies aangedragen door 54 jongeren onder je aandacht. Weliswaar niet Nederlands, maar hopelijk kun je er mooie adviezen uithalen om je beleid mee vorm te geven.
https://www.changefactory.org/queer-in-school/

P.s ik deel de tip van Lisette; contact opnemen met Sjoerd van Hemert!

Succes,
Saadia Bouzelmad

Interessant uitgangspunt maar hoe zou de doelgroep dat zélf aan willen pakken? Voorwaar toch de eerste stap naar die terechte inclusiviteit.

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional
Profielfoto van Marina Saarloos
Adviseur leren en ontwikkelen

Hoi Mariska,
Bij de gemeente Den Haag is Bi van Guine bezig met dit onderwerp. Hen helpt je graag verder als je vragen hebt. Ik kan jullie in contact brengen als je interesse hebt.

Hi Mariska,

Groei en Glunder (regio Amsterdam) is enkele jaren geleden gestart met het bieden van ondersteuning bij vragen omtrent genderidentiteit (wel tot de leeftijd van 18 jaar). Je zou wellicht een keer kunnen sparren met onze kartrekker van dit toffe initiatief Gender& Eigenheid: Sjoerd van Hemert. Mocht je interesse hebben kan ik jullie met elkaar in contact brengen, laat maar weten!