Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

19 december 2023
Profielfoto van Miloe Stegenga
Kerngroeplid, Adviseur Beleid Regio Gelderland

“Hoe kan je op een leuke/leerzame manier kennis- en leerervaringen verspreiden? Hebben jullie voorbeelden van ‘kennisproducten’ waarmee je kennisverspreiding kan aanjagen?”

Toelichting

Op de werkvloer en in de dag dagelijkse pratijk ontstaan vaak de mooiste en praktische ideeen, maar vaak blijft het dan ook bij die ene persoon of dat groepje mensen die daar enthousiast over zijn en die het toevalliger wijs zijn tegen gekomen. Ik denk dat wij veel meer van elkaar kunnen leren dan dat wij nu doen. Ik ben op zoek naar manieren / producten / voorbeelden die dit kunnen ondersteunen. Ik ben ook opzoek hoe je bepaalde kennis door een hele organisatie verspreidt en dus alle lagen. Je kan natuurlijk een gewledig idee hebben maar als je manager / bestuurder dit niet weet / snapt, kan je er mogelijk niks mee. Is bijvoorbeeld een a4-tje over een onderwerp helpend om iets over te brengen of is beeld pakkender of zijn er ook hele andere tools beschikbaar?

Dank voor jullie reacties!

Profielfoto van Gaby Nota
Communicatieadviseur

Hoi Milou,

In mijn organisatie werken we met kennisclips: kort video's waarin een collega iets toelicht.
Bij een vorige werkgever kon iedereen een blog schrijven op het intranet gekoppeld aan een bepaald onderwerp.
Je kunt ook een kenniscafé organiseren.

Je noemt een a4-tje over een onderwerp. Dat is altijd handig maar hou het kort. Beeld werkt altijd goed. In canva.com kun je makkelijk mooie dingen maken.

Profielfoto van Saadia Bouzelmad
Adviseur Vakmanschap en beroepsontwikkeling

Dag Miloe,

Mooie vraag. Ik deel deze pagina qua creatief kennis delen graag met je.

Wat betreft je vraag over binnen de hele organisatie kennis delen. Binnen Ouder-en Kindteams wordt met een mooi sociaal intranet gewerkt waar iedereen in de organisatie toegang toe heeft en dagelijks gebruikt. Daar wordt kennis en expertise gehaald en gebracht, van bestuurder tot management-assistent.

groet, Saadia

Profielfoto van Tea Adema
Kerngroeplid Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals/ Trainer/coach bij opleiding kindercoach en opvoedcoach

Ik weet niet of het beantwoord aan je vraag, maar je zou een periodiek online tricks en tools binnen een organisatie kunnen verspreiden. Nadeel is wel dat iemand eigenaar en coördinator moet worden..
Hierin kun je van alles opnemen. Ik maak zelf al jaren uitlegvideo's die regelmatig verspreid worden binnen scholen en organisaties. Daarnaast kun je steeds een methodiek uitlichten of een spel uitleggen wat handig is voor gebruik.
Als je het digitaal doet kan je regelen dat het in ieders (ook directie) mailbox komt en in mijn ervaring is video dan een heel goed middel.

Wanneer er intervisie is geregeld binnen een organisatie kun je daar ook ruimte inrichten voor succesfactoren, materialen en handige tips die anderen gebruiken.
Ik denk dat alles staat en valt met een paar enthousiaste mensen en vooral consistentie wat nodig is om ook echt iets van de grond te krijgen...... En dat er dan een olievlek ontstaat waar ook de bestuurders bereikt worden....
Er is zooooo gigantisch veel potentieel aan kennis en kunde binnen het werkveld en de kunst is inderdaad hoe je dit in een vorm giet zodat het zich ook verspreid waardoor de roependen in de woestijn gehoord worden. :-)
En het toverwoord is consistentie...

Profielfoto van Margo Zandbergen
Medisch maatschappelijk werker

Even ter aanvulling op mijn bericht hieronder: wordt wekelijks verspreid...

Profielfoto van Margo Zandbergen
Medisch maatschappelijk werker

Dag Milou,

Ik vind de kennisquiz omtrent de meldcode (de meldcode quiz van Augeo), die digitaal verspreid wordt, hier een goed voorbeeld van!
Ken je 'm al?
https://meldcodequiz.nl/
Is een initiatief van het LVAK (landelijke vereniging van aandachtsfunctionarissen kindermishandeling).

Wellicht ook een idee mbt andere onderwerpen/ organisaties?

Mvg
Margo

Profielfoto van Klaartje De De Vletter
Eigenaar klaretaal.online: pleegzorg, jeugdzorg, adoptie

Een vraag naar mijn hart! Ik ben al met verschillende onderwerpen bezig op deze manier. Het lijkt me leuk om eens te bellen om te horen aan wat voor onderwerpen jij denkt. Ik heb jou een connectieverzoek gestuurd via LinkedIn.
Groeten,
Klaartje