Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

27 november 2023
Profielfoto van Pink Hilverdink
Expert jongerenwerk en MDt

“Door welke trainingen en opleidingstrajecten word je een vakbekwaam kinder-, tiener- of jongerenwerker?”

Toelichting

Sociaal Werk Nederland inventariseert wat er aan opleiding en training bestaat om vakbekwame jongerenwerkers klaar te stomen voor het werken met de doelgroep in de wijk.
Wat doen MBO en HBO?  Wat zijn trainingen en opleidingstrajecten in de huidige praktijk? Waar liggen verbindingen tussen opleiding en praktijk?
En met de groei van het aantal jongerenwerkers; wat heeft de beroepspraktijk nu echt nodig?

Wie wil hierover met mij in gesprek, kan me mooie voorbeelden bieden of vertellen wat er nodig is?
Bel, mail of app me op info@pinkhilverdink.nl of 06-44848696

Motivatie

Sociaal Werk Nederland heeft mij als expert jongerenwerk de opdracht gegegeven om met dit vraagstuk aan de slag te gaan.
Het moet leiden tot een beschrijving van een aantal goede voorbeelden in onderwijs en praktijk, tot - hopelijk - wat expertsessies over die onderwerp en een advies over 'hoe verder'.
 

Werkgebied

Jongerenwerk, sociaal werk met jeugd, wijkgericht werken
Sociaal Werk Nederland

Profielfoto van Clemens Streng
Kerngroeplid | Digitale Geletterdheid | Welzijnswerk in School

In aanvulling op mijn eerdere antwoord. Recent bezig met/tegen polarisatie en ik merk dat het goede gesprek zo waardevol is in een samenleving vol met polariserende onderwerpen en de impact van de online leefwereld en social media. Dat goede gesprek het liefst van binnenuit, eerst met het team. Zodat je ondanks persoonlijke verschillen toch als beroepsneutrale als éen naar buiten treed en er voor iedereen bent. Daar, bij het faciliteren van het goede gesprek tijdens workshops polarisatie, kon ik ook mijn training deep democracy goed kwijt.

Miss niet direct opleiding maar hopelijk voegt het iets toe.

Profielfoto van Malou Durve
Adviseur Strategie en Impact

Hoi Pink,

Mooie vraag! En interessant om te verzamelen wat er allemaal gebeurt.

Vanuit Erasmus+ Jeugd worden er zowel nationaal als internationaal diverse trainingen aangeboden om bij te dragen aan de kwaliteit van het jongerenwerk. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van competenties, het in contact komen met andere jongerenwerkers en onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring.

Neem gerust contact met ons op als je er meer over wilt weten.
Hier vind je meer informatie en ook een link naar het huidige trainingsaanbod: https://www.erasmusplus.nl/subsidie/jeugd-jongerenwerk/mogelijkheden/deelname-aan-trainingen

Veel succes!

Profielfoto van Clemens Streng
Kerngroeplid | Digitale Geletterdheid | Welzijnswerk in School

Vanuit het Jongerenwerk in School ben ik erachter gekomen dat een stukje Pedagogisch Tact heel mooi is. Overigens ben ik ook erg gecharmeerd van Geweldloze Communicatie. Is wellicht iets minder basis, maar ontzettend waardevol, of miss wel basis :)

Profielfoto van Ralf Braeken
Jeugdconsulent / trainer / mediator / werkcoach

Binnen YER bieden we verschillende trainingen aan gericht op het werken met jongeren. Denk hierbij aan systemisch werken, netwerk, diversiteitsgericht werken, conflicthantering en complexe scheidingen onder anderen. Trainers zijn allemaal actief binnen het jeugddomein in verschillende functies. Voel je vrij om contact op te nemen via ralfbraeken@yer.nl / 0625376727 of kijk op onze website. Al onze trainingen zijn tevens SKJ geaccrediteerd en op maat beschikbaar

Profielfoto van Mariska Ringelberg
Coach/projectleider

Onze jongerenteams werken volgens de methodiek Vertrektraining. In deze methodiek zit veel aandacht voor het houdingsaspect van de jongerenwerker.
Centrale elementen in de VertrekTraining zijn: het zoeken van een of meer steunfiguren in het netwerk waar de jongere op terug kan vallen, het versterken van de krachten en ontdekken van talenten van de jongere, het ontwikkelen van een toekomstbeeld en toekomstplan, het vergroten van de vaardigheden van de jongere om zijn doelen te bereiken en het realiseren van een aantal basisvoorwaarden zoals onderdak, opleiding/werk, financiën en vrijetijdsbesteding. Het opbouwen van een betrouwbare werkrelatie met de jongere, de krachtgerichte benadering en de outreachende aanpak waarbij de VertrekTrainer samen met de jongere op pad gaat om zaken te regelen, maken dat de jongere in een korte periode wordt toegerust om een eigen toekomst op te bouwen.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Wat er allemaal precies bestaat weet ik niet, goed om te inventariseren. Zelf denk ik dat te specifiek op willen leiden niet helpend is. Het zet vast in dogma's en daar moet de zorg eerder vanaf dan dat er meer nog zijn.
Wat er voor een gemiddelde werker in het algemeen gesproken nodig is kun je nog wel definieren en 'vast'stellen. Wat dit betekend voor de mensen die het moeten gaan doen is meer dan dat er dan een richtlijn is waaraan iemand moet voldoen om 'kwalitatief' gevonden te worden. Wat een indivdu moet doen om zich te ontwikkelen hangt vooral af van wat iemand al weet, kan en toe in staat is. Dit vraagt zelfonderzoek.
Mijn voornaamste tip is om (iig een beetje) in te zetten op zelfonderzoek en zelfontwikkeling. De patronen en (blinde) vlekken van iemand moeten zichtbaar worden en vooral doorzien. Dat heeft weinig met kennis en vaardigheden vergroten te maken. Maar opgedane kennis en vaardigheden kunnen door iemand die zichzelf echt kent veel beter toegepast worden, omdat die veel minder geleeft wordt door zijn eigen beeldvorming en dus veel puurder kan verbinden met zijn klanten.

Als je je opdrachtgever kunt bewegen om het te herformuleren dan zou ik laten overwegen om van "training en opleiding", afgezien van de bijzondere volgorde, "vorming" te maken. Houding is altijd de basis voor gedrag, ook gewenst gedrag. Dat kan daarna met opleiding en training onderhouden of uitgebreid worden.

Wat de beroepspraktijk "nu echt nodig heeft" hoort niet afhankelijk te zijn van een bepaald aantal jongerenwerkers.

Iedere vaardigheid, latent of manifest, begint bij motivatie, gericht op aansluiting bij het werkveld. Al vanaf vóór de studiekeuze, lijkt mij?

Profielfoto van Hans Jonker
School Maatschappelijk Werker

Hallo Pink,
Door een gerichte (MBO) HBO opleiding en je aan te sluiten bij het SKJ (kwaliteitsregister). Naast opleiding telt ook levenservaring, werkervaring (verschillende werkplekken) en intervisie met (vak) collega's.
Ik weet niet precies wat onder een vakbekwame werker valt. Ook ik leer nog elke dag na 30 jaar hulpverlening.
Hans Jonker
SMW MBO College Airport te Hoofddorp

Profielfoto van Simone van Sichem
Frontoffice veilig thuis/projectmedewerker veilig thuis

door trainingsacteurs te gebruiken in je trainingen om met name gesprekvoering te trainen.

Profielfoto van Tessa Rademaker
Jonge mantelzorg specialist

Hi Pink,
Vanuit Markant bieden wij deskundigheidsbevordering over Jonge Mantelzorg. Dit zit (zover wij weten) niet in het standaard curriculum vanuit MBO/HBO, terwijl het wel ongeveer een kwart van de jongeren in NL betreft.
Ik ben bereikbaar voor eventueel toelichting: 0642 22 40 51!