Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

14 september 2023
Profielfoto van Naomi Poel
Bemiddelaar Ouderschap Blijft & Begeleider Parallel Solo Ouderschap

“Kan iemand helpen? Ik zoek voorbeelden van andere jeugdorganisaties die een werkproces of methodiek hebben ontwikkeld om contactverlies bij echtscheidingen te voorkomen.”

Toelichting

Thema komt geregeld bij ons voor bij complexe scheidingshulp.

Motivatie

Wij bieden Ouderschap Blijft en Parallel Solo Ouderschap en wij zien steeds vaker casussen waarin er sprake is van contactverlies of er dreigt contactverlies te ontstaan. Wij zijn benieuwd of andere organisaties dit herkennen en of zij hier al een werkproces voor hebben bedacht? 

Werkgebied

Wij zijn werkzaam in omgeving Haaglanden (Den Haag en randgemeenten). 

Profielfoto van Sanne Abrahams
Directeur

Hey Naomi.

Zoals Susann al schrijft zijn wij een jongerenorganisatie en geven steun aan kinderen en jongeren die een scheiding meemaken. Wij komen veel contactverlies tegen. Wij hebben geen methodiek om contactverlies te voorkomen, wel denken we erg graag met je mee over het thema. Wij zijn in ieder geval al heel blij dat je de term contactverlies gebruikt in plaats van ouderverstoting. Ook werken we in Haaglanden veel samen met het kenniscentrum.

Mail ons gerust via sanne@villapinedo.nl.

Hartelijke groeten,

Sanne

Profielfoto van Susann Hesseling
Kerngroeplid, Gedragswetenschapper

Villa Pinedo is een zorgaanbieder die geheel vanuit ervaringsdeskundige wordt gerund. De medewerkers zijn kinderen, inmiddels volwassene van gescheiden ouders en bieden vanuit hun persoonlijke ervaring en expertise ondersteuning. Tevens is de module kinderen uit de knel ook een mooi initiatief om kinderen te helpen. Kinderen kunnen vaak een ouderverstotingssyndroom ontwikkelen. Dit dient vanuit loyaliteit naar de andere ouder als bescherming, niet tussen de ouders in te blijven zitten. Op de richtlijn van het NJI complexe scheiding zijn er nog meer verschillende interventies genoemd.

Profielfoto van Shanti Weemhoff
POH krachtige basiszorg

Hoi Naomi,

Misschien heb je het al geprobeerd maar wie weet kan het Kenniscentrum Kind en Scheiding je verder helpen.
Ik weet dat ze een breed aanbod aan trainingen en informatie hebben voor ouders en professionals op verschillende gebieden rondom scheiding. Waaronder communicatie patronen tussen gescheiden ouders.
https://www.kenniscentrumkindenscheiding.nl

Profielfoto van Pieter van der Keur
Sociaal werker

Neem eens contact op met Natasja Scholten van Sterker Sociaal Werk in NIjmegen. Zij is manager van o.a. de omgangshuizen waar precies deze methodiek ingezet wordt.

Profielfoto van Kim Donckers
Zorgmanager

Yvoor in Heerlen is een organisatie gespecialiseerd in ouderschap. Neem contact op met Orjana Ploemen of Yvonne Hanssen.
yvonne@yvoor.com of orjana@yvoor.com