Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

28 augustus 2023
Profielfoto van Klariena Bouma
Docent/trainer/coach/jeugdprofessional

“Neem je als professional voldoende tijd voor je eigen ontwikkeling?”

Toelichting

Qua scholing lukt dit meestal wel; want ja we moeten SKJ punten behalen en ook erg interessant om nieuwe kennis op te doen en op te frissen.
Maar hoe zit het met het ontwikkelen op gebied van reflectie en intervisie? Neem je daar genoeg tijd voor of wat heb je nodig om daar tijd voor te nemen? 

Motivatie

Wie herkent het, dat intervisie de eerste afspraak is die uit je agenda wordt gehaald omdat er een andere afspraak voorrang krijgt? 
Zijn er tips hoe wie hier meer tijd voor vrij kunnen maken? 
Want laten we eerlijk zijn, het scherp houden van onze eigen gereedschappen (welzijn, bewust zijn van eigen handelen, blinde vlekken in beeld krijgen etc) is essentieel in ons vak. 

Werkgebied

Werkzaam als zelfstandig trainer, adviseur en trainingsacteur binnen het sociaal domein. 

Profielfoto van Ron Weber
Docent GGZ, GGZ-adviseur, Coach

Beste Klariena,

Ik vind dat je pas een professional mag noemen als je dit ook in je werk toepast.

1. Open staan voor het begeleiden van studenten in de praktijk. 'Open minded' begeleiden geeft een leuke en frisse interactie wat maakt dat je naar jezelf/werkzaamheden kan kijken,
2. Er is heel veel beschikbaar aan gratis en korte goede inhoudelijke scholingen, je hoeft hier niet hele dagen voor kwijt te zijn,
3. Opzet straks in de nieuwe BIG dat scholing een verplichte kader krijgt, terecht,
4. Ik werk ernaast als docent, dit maakt dat je bij moet lezen en in je colleges de interactie met de student moet aangaan, heel leerzaam.
5. Intervisie - voldoende over geschreven.

Profielfoto van Joke de Jonge
Pedagogisch coach/ IB-er

Beste Klariena,

Ik kijk regelmatig of er cursussen, webinars zijn op verschillende platformen. Is er iets bij wat bijdraagt aan mijn expertise, dan overleg ik met mijn leidinggevende of ik deze cursus mag volgen. De webinars volg ik in eigen tijd als ze gratis zijn.
Verder wordt er vanuit mijn werkgever veel aangeboden om bij te scholen en deze tijd krijg ik uitbetaald.
Ik vind het ook fijn om met andere collega's en disciplines te overleggen, want zij hebben soms een andere kijk op zaken.
Ik neem de tijd om vakliteratuur te lezen.
Op deze manier neem ik tijd of krijg ik tijd van mijn werkgever voor mijn eigen ontwikkeling.

Profielfoto van Henk van Rijen
Henk van Rijen
Bewoner

Naar mijn mening zijn het de existentiële vragen en antwoorden, die het meest behulpzaam zijn.

Niet die over 'weten, kennen en kunnen'.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Reflectie en intervisie zitten ook in het SKJ opgenomen. Nu is dat SKJ een gedrocht wat meer nadelen heeft dan voordelen wat mij betreft. Zo is het doen van trainingen of supervisie daardoor iets verplichts geworden. Wat niet helpt bij het vinden van de juiste motivatie voor zelfontwikkeling. En dus is iets als intervisie sneller iets wat in alle 'drukte' opzij geschoven word.

Daarnaast heeft het de nodige dapperheid nodig om echt naar jezelf te kijken. Dit doen we ook, of misschien juist wel vooral, in de zorg/hulpverlening verdacht weinig. Feedback geven en ontvangen is veel minder gebruikelijk dan dat we zeggen dat het is. We gaan het gewoonweg liever niet aan.

Wat mij betreft is het heel belangrijk jezelf te (leren) kennen. Steeds dieper en dieper, totdat we onze patronen en zelfbeelden doorzien. Alleen dan kunnen we ons werkelijk vrij bewegen en verbinden met de klant, zonder hen in te vullen en/of te interpreteren vanuit onze gekleurde brillen.
Persoonlijk ben ik een groep gestart met de insteek om juist die diepte meer te raken. Daar bespreken we onderwerpen waarbij we onszelf tegen zijn gekomen die we van alle kanten willen bekijken in plaats van dat we problemen bespreken die perse direct opgelost moeten worden.

Een goede tip is niet om er tijd voor vrij te maken, maar juist alle momenten en alle situatie te ervaren en daar actieve bewustzijn naar te brengen. Dan ga je je leerpunten, patronen en persoonlijke gektes vanzelf zien. Dan gaan ze minder serieus worden en kunnen ze ook vanzelf gaan oplossen. Daaruit komt dna vanzelf naar voren of er specifieke aandacht nodig is voor het een of ander en die ga je dan, als je wens tot ontwikkeling diep genoeg i, vanzelf oppakken op een manier die bij je past.

Profielfoto van Ilze Arts
Opleidingskundige ontwikkelaar van leerinstrumenten, begeleider van lerenden

Dag Klariena,

Mooi geformuleerd Klariena: laten we eerlijk zijn, het scherp houden van onze eigen gereedschappen (welzijn, bewust zijn van eigen handelen, blinde vlekken in beeld krijgen etc.) is essentieel in ons vak.

Mijn antwoord op je vraag: Neem je als professional voldoende tijd voor je eigen ontwikkeling?
Ja, ik blijf me ontwikkelen in mijn vak, vakoverstijgend (verbreding) en op persoonlijk vlak.

Ik sluit graag aan wanneer je een (eenmalige) intervisiegroep formeert voor het uitwisseling van ideeën.
Mijn expertise en interesse liggen bij het ontwikkelen van leermateriaal en vergroten van intrinsieke motivatie ten behoeve van het eigen zelfbewustzijn en toekomstgerichtheid.

Groet,

Ilze

Profielfoto van Jan Jonk
Eigenaar

Hoi Klariena,

Tijd is vergankelijk en ik geloof erin dat wij mensen zelf beschikken over de wijze waarop we hiermee omgaan. Er kan druk uitgeoefend worden door iets of iemand uit je omgeving, maar uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken en de gevolgen daarvan. Ik wil hiermee enkel mijn visie duiden, zonder de waarheid te willen claimen.

Voor mij voelt dit perspectief het meest krachtig, waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat dit altijd makkelijk is.

Terug naar je vraag. Wat is genoeg tijd? Dit kan voor jou anders zijn dan voor een ander. Probeer eens in minuten uit te drukken hoeveel tijd voor jou goed voelt per dag, week, of maand.

Tijdmanagement is zelfmanagement.
Vanuit mijn bovengenoemde perspectief is er maar 1 die over jouw agenda gaat en dat ben je zelf. Het kan helpen in het prioriteren om te bepalen hoe groot het belang is en de urgentie van je eigen ontwikkeling. Je eigen zaag scherp houden heeft mogelijk veel invloed op je andere afspraken. Die kunnen er dus veel baat bij hebben als je jezelf blijft ontwikkelen.

Oh ja en nog 1 belangrijk punt. Ja zeggen tegen jezelf, vraagt wel eens nee zeggen tegen iets of iemand anders. Dat kan ongemak met zich mee brengen en tegelijkertijd is het de enige manier om het jezelf goed te laten gaan in je leven. Als je dus ongemak voelt, schrik dan niet, misschien is dat juist een teken dat je op de goede weg zit ;o)

Veel succes en een mooie vraag, waar volgens mij heel veel mensen wel eens mee worstelen!

Groetjes Jan Jonk

Profielfoto van Daphne Clement
Sociaal en wijsgerig pedagoog

Hoi Klariena, sinds ik zelfstandig ondernemer ben, lukt dat me wel. In dienst als docent lukte me dat niet. Terwijl ik daar grote behoefte aan had. Ik begeleid nu mensen in opvoeding en onderwijs individueel en in team verband in hun professionele en dus persoonlijke ontwikkeling. Ben benieuwd wat jij doet op dit gebeid. Een keer uitwisselen? Groet, Daphne