Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

27 juli 2023
Profielfoto van Sjanne Woudenberg
Coördinator Kerngroep Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals, Inhoudelijk medewerker met praktijkkennis

“Wat doen jullie als er rondom kinderen/gezinnen zorgen zijn vanwege de zomervakantie omdat kinderen langer/vaker thuis zijn, structuur bijvoorbeeld wegvalt of op vakantie gaan een grote uitdaging is voor ouders?”

Toelichting

Niet voor elk gezin is de zomervakantie vanzelfsprekend een feestje. Het kan zowel voor kind als ouders soms juist lastig zijn. De vakantieperiode kan daarom zorgen meebrengen voor de kinderen/gezinnen waarmee je werkt. Hoe pakken jullie dat aan? En hebben jullie nog tips?

Motivatie

Maak jij je ook wel eens zorgen om kinderen/gezinnen vanwege de vakantieperiode? Ik wissel graag ideeën en ervaringen uit. Hier alvast wat vragen vanuit mij:

1. Hoe ga je om met zorgen die je hebt? Bespreek je ze met ouders en/of collega's en hoe pak je dat aan? Zijn hier afspraken over binnen jullie organisatie?

2. Bied je zelf wel eens extra uren of extra dagen ondersteuning/schakel je een andere organisatie of iemand uit het eigen netwerk in? Hoe lang van te voren regel je dit? Als je een andere organisatie inschakelt, wat voor soort organisatie is dat dan en zijn die al bekend met het gezin?

3. Doen jullie iets in de voorbereiding voor het gezin bijv. in de vorm van extra (ondersteunings)materiaal voor thuis? Ik zorgde bijvoorbeeld wel eens voor een visueel dagritme voor in/op vakantie, passend huiswerk of spelvormen wat ouders met de kinderen kunnen doen. Hebben jullie nog voorbeelden van (ondersteunings)materiaal voor thuis wat je meegeeft voor tijdens de vakantieperiode?

Alvast bedankt!

Profielfoto van Hanny van den Boogert
Jeugdmaatschappelijkwerker

Beste Sjanne,
Dit is zeker iets om te bespreken en acties op uit te zetten. Naast de inzet van het eigen netwerk (altijd proberen of dat lukt), kun je denken aan een vrijwilliger of bijv de inzet van Buurtgezinnen. Vaak kunnen/willen zij in vakanties wel wat extra's doen.
Voor alleenstaande moeders met een laag inkomen kan er een vakantie worden aangevraagd bij het Hendrik Pierson fonds, ze mogen dan gratis een weekje weg met hun gezin en mogen iemand uit hun netwerk meenemen als ondersteuning.
In verschillende gemeenten worden leuke vakantieactiviteiten georganiseerd voor een klein budget of soms zelfs gratis. Altijd leuk om dit vooraf uit te zoeken en bij je gezin neer te leggen.

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Ik lees 3 vragen in de titel.
Zorgen omdat kinderen vaker / langer thuis zijn - als dat te maken heeft met mogelijke kindermishandeling / huiselijk geweld waar kinderen aan blootgesteld worden - dan is dit onderdeel van de meldcode.
Heeft dit te maken met overvraging van de ouders - dan is het zaak samen met hen en het netwerk te kijken hoe hierop antwoorden gegeven kunnen worden. Wat hebben ouders en kinderen nodig om het bij intensiever samen zijn goed te laten verlopen.
Zorgen door wegvallende structuur - ik heb hier bij mensen met autisme veel mee te maken - dit is heel goed te ondervangen door een goede voorbereiding. Gezinnen zijn in staat zelf (met mijn hulp) structuur aan te brengen, zo is mijn ervaring.
Als op vakantie gaan een uitdaging is, dan is de vraag - is de aard en bestemming van de vakantie goed gekozen? Wat maakt het een uitdaging en voor wie? Meestal als men dit concretiseert vooraf, is een heleboel te ondervangen met een passende aanpak.
Bespreken van ervaringen (om van te leren) maakt het makkelijk om bij nieuwe plannen de mogelijk te verwachte hobbels onder de aandacht te brengen. Ik bereid mensen voor met wat als... vragen. In het ergste geval, wat kunnen ze dan doen? Wie kan tot steun zijn? Hebben ze hier al over nagedacht, dan is de kans naar mijn ervaring klein, dat hulptroepen nodig zijn. Ook spreek ik gezinnen aan op de simpele verantwoordelijkheid om er samen wat goeds van te maken - en breng onder de aandacht wat ieders bijdrage daar in kan zijn.
Soms is inzet van het netwerk daarbij een optie - bijvoorbeeld een afspraakje met ouders van vriendjes dat de kinderen daar wat vaker mogen zijn om ouders te ontlasten. Andere organisaties inschakelen is niet onze gewoonte.
Ja, we doen veel in voorbereiding. Daar zijn geen standaard antwoorden voor. Wat heel goed werk bij kinderen met autisme die vaak niet weten wat ze moeten doen (verveling) is vooraf samen een lijstje maken, met activiteiten die ze normaal gesproken leuk vinden om te doen - dat ze er bij kunnen pakken als hun hoofd niet creatief genoeg is om iets te bedenken, op het moment dat ze zich vervelen. Hier kun je natuurlijk ook een bingo-kaart van maken...

Hopelijk is dit helpend in je vraag, Sjanne.
Vriendelijke groeten,
Hetty

Profielfoto van H.J. van Berkum
Directeur, onderwijskundig begeleider

Goedemiddag Sjanne,

Wanneer er concreet aan te geven problemen zijn zal dit met ouders moeten worden besproken. Dit in de hoop dat er mogelijkheden zijn om een (langer) verblijf bij ouders te accorderen.
De aanwezigheid van zorgen kunnen al te gemakkelijk in het nadeel van ouders uitvallen als daar geen noemenswaardige gronden voor kunnen worden aangevoerd. Waar mogelijk en verantwoord is het bevorderen van een goede relatie tussen ouders en hun kinderen van het grootste belang.

Profielfoto van Katrien Laane
Pedagoog, OpvoedPartyPionier, trainer, auteur In 10 stappen Moeiteloos in gesprek met ouders, podcastmaker

Hoi Sjanne,
Gezinnen die bijv een OTS/ begeleide omgang hebben, daar zorg ik dat de continuïteit zoveel als mogelijk geborgd is. Dat regelen we met hulpverleners die bekend zijn met het gezin, ruim voor de zomervakantie. Vaak lukt het wel om de omgang door te laten gaan, ook al is het dan een lappendeken aan mensen die bijdragen of net even een ander ritme dan normaal.

Ikzelf zeg altijd tegen ouders dat ze me mogen appen, als ze in nood zijn. Ze weten dat ik mijn privé-telefoon gebruik, dus daar geen geintjes mee uithalen. Soms kan een (voice)appje of een gesprekje van een paar minuten de angel eruit halen. Liever dat dan dat er een hele organisatie bij moet komen.

Voorafgaand aan de zomer geef ik de meeste gezinnen een haalbare, realistische "huiswerkopdracht" mee die houvast geeft voor de zomer. Altijd vanuit hun wens/ verlangen. Ik verzin zelf nooit schema's of opdrachten. Dat mogen ze zelf bedenken. Ervaring leert dat de meeste ouders het ook wel eens even lekker vinden zonder hulpverleners over de vloer.

Kun je hier iets mee?
Groet Katrien