Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

25 juli 2023
Profielfoto van Miloe Stegenga
Kerngroeplid, Adviseur Beleid Regio Gelderland

“Welke trainingen zijn handig om als 'adviseur beleid' te volgen?”

Motivatie

Als beginnend adviseur beleid ben ik op zoek naar de vraag wanneer je een goede adviseur beleid bent. Hiervoor komen 2 vragen bij mij op:

  1. Welke vaardigheden heb je nodig? Hebben jullie tips voor trainingen die waardevol zijn om te volgen?
  2. Waar is de uitvoering het meest mee geholpen? Zijn er mensen binnen die willen delen waar zij wel of juist niet iets aan hebben gehad wanneer beleid geïmplementeerd werd en/of wanneer een adviseur beleid langskwam met vragen?
Deze vraag is door Miloe gesloten.
Profielfoto van Ilze Arts
Opleidingskundige ontwikkelaar van leerinstrumenten, begeleider van lerenden

Beste Miloe,

Wat een mooie vraag. Het geeft aan dat je zeer betrokken bent bij je werk en graag datgene kunt wat nodig is voor de uitvoering van jouw functie. Mag ik er hiervan uit gaan dat er binnen de organisatie waar je werkzaam bent een opleidingsprogramma aanwezig is en daar je vraag zeker niet over gaat?

Als je zelf aan de slag mag met het zoeken en vinden van aansluitende trainingen voor het geven van een prachtige invulling aan jouw functie dan nodig ik je graag uit om eerst naar je eigen hart te luisteren en jezelf te bevragen.

De reden dat ik je deze vragen aan jezelf laat stellen is omdat je zelf het beste weet wat bij jou past en bij jouw toekomst. Een ander zal je adviseren vanuit eigen ervaringen en toekomstwensen, visie en intenties die sluiten nooit zo naadloos aan op je eigen waarden, visie en intenties voor jouw leven. De uitvoering is, wat mij betreft, het meest geholpen met een intrinsiek gemotiveerde beleidsadviseur die vanuit de eigen expertise op een authentieke wijze het beste van zichzelf inbrengt.

Enkele vragen die je zo vaak je wilt stelt aan jezelf voor het in kaart brengen van je leerbehoeften van dat moment zijn:

Wat kan je zelf al gezien vanuit de context van je:
• Genoten opleidingen?
• Eerder opgedane competenties elders?
• Eerder opgedane vaardigheden elders?
• Eerdere ervaringen waarbij je unieke talenten ontdekte in jezelf?
• Eigen waarden, normen en persoonlijke grenzen?

Wat wil je zelf gezien vanuit de context van de:
• Professionele invulling van je functie?
• Projecten waaraan je nu verbonden bent?
• Projecten waaraan je jezelf wenst te verbinden in de nabije toekomst?
• Projecten waaraan je jezelf wenst te verbinden in de verre toekomst?
• Organisatie waarvoor je nu werkzaam bent en de daar geldende missie, visie en strategie?
• Doelgroep(en) waarvoor je nu beleidsadviezen schrijft?

Wat heb je zelf nu nodig om voldoening te voelen in je
• Thuissituatie?
• Werksituatie?
• Situatie elders die voor jouw belangrijk is?

Wat heb je zelf later nodig in je:
• Thuissituatie?
• Werksituatie?
• Situatie elders die voor jouw belangrijk is?

Wat prioriteer je als eerste zodat de volgorde van de te volgen training aansluiten?

Welke trainingen zijn voorhanden binnen jouw organisatie?

Welke trainingen ga je inkopen en zijn jouw eigen investering waard gezien vanuit jouw persoonlijke leerwensen?

Welke voor jouw wenselijke trainingen zijn niet voorhanden en ga je bespreekbaar maken bij de juiste mensen of organisatie ?

Pas de vragen aan waar wenselijk zodat je een zo optimaal resultaat krijgt.
Ik wens je veel leerplezier en een werkplek waar je veel voldoening mag voelen na ieder behaalde ontwikkelstap binnen jouw leer-pad en leerintenties.


Met vriendelijke groet,

Ilze Arts


Wil zelf
Leeroplossingen

Profielfoto van Anneke van der Wijk
Hulpverlener en beleidsadviseur

De opleiding Beleidsadviseur van de WWZ academie! Verder adviseer ik je om je te verdiepen in Agile, Scrum, Lean six sigma bijv. een training Green Belt te doen en als je over producten of diensten adviseert verdiep je dan in het Business Model Canvas. En het aller belangrijkste ga in gesprek met de doelgroep waar het beleid over gaat. Vraag hen wat helpt en wat niet helpt. Koppel terug naar die mensen wat je hiervan mee neemt wat je er mee gaat doen welk resultaat je beoogd te behalen etc. Ik heb je uitgenodigd via LinkedIn wellicht kunnen we eens samen brainstormen.

Profielfoto van Marleen De Leeuw
Arbeidsdeskundige UWV Hengelo

Dag Miloe, Vooral één been in de modder houden, is mijn advies! Neem, zeker in het begin, veel tijd om ervaringen op te doen in de uitvoering. Leer de mensen die het betreft kennen, zowel de uitvoerende professionals als de burgers met hun vragen en verwachtingen. Ga mee eens mee op huisbezoek, neem zelf eens een klacht in behandeling, doorloop een keer een aanvraag- of handhavingsproces. Die praktijk voorbeelden brengen het werk van je hoofd naar je hart. Daarmee komt er een energie vrij die je gericht houdt op waar het echt om draait. Wat betreft trainingen zou ik kijken naar iets als 'Effectief beïnvloeden' of 'Adviseren met lef', maar dat moet uiteraard aansluiten bij jouw persoonlijke kwaliteiten en leerdoelen. Veel succes in Gelderland!