Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

20 juni 2023
Profielfoto van Saadia Bouzelmad
Adviseur Vakmanschap en beroepsontwikkeling

“Hoe besteed jij en/of jouw organisatie aandacht aan het versterken van vitaliteit?”

Toelichting

Bij het omgaan met tegenslagen, helpt het als je je krachtig, gezond en energiek voelt juist ook in je werk. Hoe zorg je er als team, leidinggevende en organisatie voor dat werknemers zich krachtig, gezond en energiek blijven voelen in plaats van dat dit een individuele verantwoordelijkheid is. Welke voorbeelden zijn er om dit met werknemers bespreekbaar te maken? Hoe blijf je daar met elkaar alert op ook in tijden wanneer daar geen tijd voor lijkt te zijn? Ik zoek deze voorbeelden ter inspiratie voor onze eigen organisatie en mogelijk om breder te delen.

Motivatie

Ik zoek mooie voorbeelden van organisaties en teams die werken aan het versterken van veerkracht en vitaliteit van werknemers. Bijvoorbeeld door gesprekken met teamleiders, het beschikbaar stellen van sportfaciliteiten, gezonde voeding of het faciliteren van een bezinningsruimte. 

Werkgebied

Nederlands Jeugdinstituut

Profielfoto van Melanie Vintcent
Medewerker + ondersteuner gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Noord en Midden Limburg

Hoi Saadia, bij ons wordt er gewerkt met een menukaart preventieboog om veerkracht en vitaliteit te bevorderen. In overleg met je teamleider kun je gebruik maken van een pakket met providers om preventie verzuim te bewerkstelligen en veerkracht en vitaliteit te bevorderen. Het preventiepakket richt zich op werk, privé en motivatie. Als er sprake is van medische zaken wordt de bedrijfsarts ingeschakeld.
Verder kun je maandelijks/zes wekelijks inschrijven voor een stoelmassage op het werk. Jaarlijks kun je deelnemen aan een (mini) preventief medisch onderzoek. Als je meer informatie wil, dan kan ik je de menukaart toesturen.

Profielfoto van Mirjam Vreeke-Reijnierse
Teamcoordinator Welzijn en vrijwilligers

Beste Saadia

Mooie vraag, wij hebben binnen onze organisatie een leefstijlcoach, die op verschillende thema's ingezet kan worden. Dit kan op het gebied van bewegen, voeding, stress, balans, overgangsproblematiek. Daarnaast bieden wij onze medewerkers 2 keer per jaar een gezondheidscheck. Dit doen we via persoonlijkegezondheidscheck.nl/mijngezondheidscheck

Veel succes

Profielfoto van Céline Hermans
Ontwikkelaar e-Health

Hoi Saadia,

Interessante vraag en mooi ook om hier in de reacties voorbeelden te lezen! Zelf ontwikkel ik voor verschillende organisaties, binnen en buiten het sociaal domein, online programma's (e-health) over o.a. vitaliteit, omgaan met werkdruk en (hybride) leidinggeven. Iets waar veel medewerkers bij organisaties binnen het sociaal domein al gebruik van maken. Neem eens een kijkje op www.gezondeboel.nl. Je kunt daar ook een proefaccount aanvragen om te kijken of het iets voor jullie is. Ik hoor het graag als je meer wilt weten!

Succes en groeten,
Céline

Profielfoto van Anouk Janssen
Teamleider VG binnen Sociaal Domein

Dag Saadie,
Een voorbeeld:
In de praktijk heb ik veel medewerkers zien afknappen op het feit dat 1 iemand verantwoordelijk is voor het rooster van teams. Het rooster is voor veel medewerkers erg belangrijk als je hebt over vitaliteit en veerkracht. Door medewerkers zelf verantwoordelijk te laten zijn voor het rooster voelen zij de verantwoording en spreken ze elkaar aan.
Succes en groet, Anouk

Profielfoto van Arno Zijlstra
CEO & Innovatie Architect

Hallo Saadia,

Wij maken tools waarmee mensen een positieve stressmindset ontwikkelen, hun persoonlijke stresssysteem ontdekken en ermee gaan trainen om echt handig te worden met stress want je hebt stress ontzettend nodig! De truuk is dat je een gezonde cadans leert maken tussen 'Stress/Focus/Inspanning/Afbraak' en 'Kalm/Overzicht/Ontspanning/Herstel' in je dagelijkse leven. (= o.a. veerkracht)

In onze VR game + biofeedback sensor ga je letterlijk oefenen met je eigen stresssysteem zodat je het aan kunt zetten wanneer jij het nodig hebt om te presteren en op tijd uit kunt zetten voor herstel.

Met onze mobile app + biofeedback sensor ga je op ontdekkingstocht in je dagelijkse leven naar stressoren, energiegevers, energienemers, wat geeft je echt ontspanning en herstel of waar en hoe presteer je lekker.

We leiden Kana Stress Specialisten op die onze tools koppelen aan hun eigen expertise. Dit kunnen bv psychologen, HR medewerkers, Coaches maar ook docenten zijn.

Zelf hebben wij een ontzettend platte organisatie en een open cultuur. Iedereen heeft heel veel vrijheid en autonomie zolang je maar goed communiceert met je collega's kan eigenlijk alles. Onze algehele groei en positieve stressmindset helpt ontzettend bij het hebben en behouden van een leuke en vitale omgeving.

Als je meer wilt weten of een keer ondergedompeld wilt worden in VR met je eigen stresssysteem dan hoor ik het graag.

Groet,
Arno

Profielfoto van Geertje Karstens
Directeur/coördinator/coach/begeleider

Onze wijze van werken(mediërend leren en begeleiden) betekent dat er gewerkt wordt aan het versterken van de cognitieve, de motorische, de sociaal en emotionele aspecten en dat kan alleen door leuke en spannende bewegingsrijke oefeningen te doen.
Voor mij betekent het als mediator/ het begeleiden van een kind/jongere dat ik ook intensieve bewegingsoefening samen met de cliënt moet doen- ik noteer ook altijd even 112 mocht ik niet uit een Yoga of spierversterkende oefening kom
Via Stibco is een boekje te kopen met leuke oefeningen waar in e.e.a. wordt gecombineerd

Profielfoto van Daantje Daniels
Manager Zorginhoud, senior-onderzoeker, nestuursviorzitter Vereniging van Ervaringsdeskundigen

Hallo Saadia,
Binnen Jan Arends is er een vaste vitaliteits-coach in dienst.
Deze coach kan zowel vanuit advies van een leidinggevende als wel op eigen verzoek ingezet worden om gesprekken te voeren met medewerkers die dit nodig hebben.
Ook is deze vitaliteits-coach inzetbaar om teams te begeleiden hun onderlinge samenwerking te versterken en/of negatieve teamdynamica te verbeteren.
Groet, Daantje Daniels

Profielfoto van Sjoerd van Dekken
Projectleider

Dag Saadia,

We houden ons vooral bezig met mentale veerkracht. We geloven niet dat een leven zonder stress- en mentale klachten bestaat, maar wel dat je door veerkrachtig te zijn hier goed mee om kunt gaan. We geloven hierbij ook in het goede gesprek over stress- en mentale klachten. Tegelijkertijd zien we dat de toegankelijkheid van mentale ondersteuning onder druk staat. Bijvoorbeeld door taboe en stigma. Medewerkers zoeken daarom niet of te laat ondersteuning. Samen met verschillende organisaties in de zorg en het onderwijs werken we aan het laagdrempelig en anoniem beschikbaar maken van ondersteuning, die helpt om medewerkers veerkrachtig te maken.

Zie het als je een sportschool, maar dan voor je mentale welzijn. Actief werken aan veerkracht. Dat doen we met diverse interactieve online workshops (anoniem), trainingen, oefeningen en desgewenst persoonlijke coaching. Met als doel het faciliteren van het goede gesprek en bevorderen van veerkracht.

Als je er meer over wilt weten dan hoor ik het graag. Succes.

Groet,
Sjoerd van Dekken

Profielfoto van Rianne Pijnenburg - de Bie
Adviseur Arbo & Preventie

Hallo Saadia,
Bij Mijzo hebben we een vitaliteitscoach (die deel uit maakt van een afd. Mijzo Werkt!) in dienst die een jaarplanning heeft met activiteiten. Verder organiseert zij locale vitaliteitsdagen op locatie.

Profielfoto van Gerjo Schepers
Mede eigenaar VierVitaal

Wij bieden bedrijven maatwerkprogramma's waarin de basis Positieve Gezondheid is. Vanuit zelfregie aan de slag met je eigen gezondheid en gezond gedrag dat je kiest daarna belonen. Met meedoen aan activiteiten, letterlijk in beweging komen. En het mooie is dat die beloning ook kan zijn, dat je een lokaal goed doel steunt.

Meer weten?

Stuur me gerust een berichtje.

Hartelijke groeten
Gerjo Schepers

Profielfoto van Hilma Bosma
Ervaringsdeskundige

Hi Saadia, ons bedrijf Hilmax zet zich in voor financiële vitaliteit van werknemers. Een (financieel) vitaliteit programma in de organisatie aanbieden, behoeft een brede blik. We bieden organisaties een jaarprogramma aan.

Door het jaar heen komt het thema geld aan de werknemer voorbij ter inspiratie en motivatie om geld te managen. Handvatten waar begin je en hoe vang je life events op en maak je dromen waar.

Men kan zich inschrijven voor workshops, trainingen, e-learnings en individuele trajecten. Voor iedereen die geld vragen heeft. Of het nu gaat over lastig rondkomen of de financiële toekomst.

Geldstress verlagend, werkgeluk verhogend.

Zelf ben ik op zoek naar IPH coaches , die ervaring hebben met het gesprek tool binnen HR.
Hartelijke groet, Hilma

Wil je interview lezen? https://www.iph.nl/kennisbank/hilma-bosma-over-positieve-gezondheid-en-financien-geld-speelt-een-rol-in-elke-dimensie-van-het-spinnenweb/
website www.degeldreis.nl
je kunt me altijd bereiken als je meer wilt weten.
Succes Saadia.

Profielfoto van Miloe Stegenga
Kerngroeplid, Adviseur Beleid Regio Gelderland

Bij ons wordt er op verschillende manier aandacht besteed aan vitaliteit. Op intranet is er een pagina aan besteed met allerlei voorbeelden wat je kan doen om de vitaliteit te verbeteren. Elke team heeft een budget om aan vitaliteit te besteden en kan een recensie plaatsen wat andere teams weer op ideeën kan brengen. Er staan fruitmanden op de locaties, je kan mee doen aan yoga vanuit huis en kantoor. Er zijn vitaliteitsadviseurs die klaar staan voor al je vragen.