Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

28 februari 2023
Profielfoto van Mike Loef
Inhoudelijk medewerker

“Hoe werk jij samen met ouders rond veiligheidsvragen zoals jeugdcriminaliteit?”

Toelichting

Van professionals horen we dat zij de samenwerking belangrijk, maar soms ook lastig vinden. Wat zijn knelpunten of succesfactoren in de samenwerking met ouders rond complexe veiligheidsvragen zoals jeugdcriminaliteit? Heb je een goed voorbeeld waarin samenwerking met ouders succesvol was of tips over wat werkt?

Motivatie

Het NJi is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Het nieuwe dossier jeugdcriminaliteit krijgt in mei een plek op www.nji.nl. Vorige week is het digitale magazine Jeugdcriminaliteit – Lessen uit de praktijk al gepubliceerd. De zeven geleerde lessen kunnen helpen om samen met partners te werken aan een veilige omgeving voor kinderen en jongeren.

Werkgebied

Nederlands Jeugdinstituut, nationaal kenniscentrum over opgroeien. 

Profielfoto van Mirjam Damen
Ervaringsdeskundige

Dag Mike,
Vanuit Balans heb ik de "ouderpower"cursus gegeven van 6 avonden. Daarin kwam ook dit thema aan bod, van grensoverschrijdend gedrag tot in de criminaliteit belanden. Vanuit ouders bestaat er veel schaamte rondom dit onderwerp en het is vaak voor hen een opluchting een veilige plek te vinden waar ze hun verhaal kunnen delen, zonder oordeel!
We gebruikten het boek; "Kind en delict"van Miriam de Heer. (2015) gedateerd maar wel prettig om erbij te hebben. De recente informatie rondom bv bureau Halt namen we er ook bij.
Voor de jeugdige zelf die het delict pleegde, blijft het super belangrijk dat er een vangnet blijft. Dat kunnen de ouder(s) zijn maar anders mogelijk ook een andere belangrijke volwassene. Dat voor hen ook ondersteuning nodig is, is voor mij evident! Bovendien is het handig als de ouder(s)/ jeugdige zelf ook goed op de hoogte zijn van wat wel/niet juridisch kan/mag!
Mirjam Damen
www.balansdigitaal.nl