Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

30 januari 2023
Profielfoto van Arianne Schuurman
Jeugd- en gezinsprofessional

“Beste collega's, is er een methode voor casuïstiek bespreking waarin de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming geïntegreerd zijn?”

Profielfoto van T Leopold
Jeugdbeschermer/ Gezinsvoogd

Beste Ariane,

De richtlijnen jeugdbescherming bevatten meerdere aspecten van de richtlijnen jeugdhulp. Echter vanwege het gedwongen kader van Jeugdbescherming, zijn bepaalde richtlijnen aangepast.
Als een kind onder toezicht wordt gesteld (en dus een jeugdbeschermer/ gezinsvoogd krijgt toegewezen die als casemanager de beschikking van de rechter uitvoert), wordt het gezag van ouders beperkt en wordt jeugdbescherming aan het gezag toegevoegd. De Jeugdbeschermer/ gezinsvoogd kan aanwijzingen geven en voorwaarden stellen en kaders- ten behoeve van de veiligheid van het kind. Ook als dat tegen de wensen van de gezagdragende ouders ingaat. Daar zit het grote verschil met jeugdhulp.
Maar beide richtlijnen hebben zeker overeenkomsten met dien verstande dat er op gebeid van kaderen en privacy (delen informatie) voor de Jeugdbescherming ruimere bevoegdheden en instrumenten beschikbaar zijn.
Mvg. T. Leopold

Profielfoto van Marije Verhoeks
Adviseur

Dag Arianne

Ben je al bekend met de groep 'netwerk richtlijnen jeugdhulp'? Hier staan mooie voorbeelden hoe Trias Jeugdhulp en Agathos het werken met de richtlijn in hun organisatie vormgeven.
Op de website van de richtlijnen staan ook enkele tools om samen met je team aan de slag te gaan met de richtlijnen.
Heb je hier wat aan?

Profielfoto van Annelies Bijl
Gezinscoach

Wij gebruiken de intervisie methode vanuit de methode Houvast

Profielfoto van Sonja Liefhebber
Senior adviseur