Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

30 augustus 2022
Profielfoto van Nathalia Kemble
Kernlid Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals. Beleidsadviseur Jeugd/Accounthouder proeftuin.

“Hoe kunnen we een ideaal wijkteam inrichten? Hoe is dat bij jullie geregeld?”

Toelichting

Ik ben benieuwd wat jullie verstaan onder het versterken van een wijkteam en waar je “ winst” kan behalen om dit te doen en met welke bedoeling. Moet een wijkteammedewerker veel van verschillende onderwerpen weten of moeten er veel specialisten zijn in een team waardoor je minder hoeft door te verwijzen? Moet een wijkteam nauw samenwerken met huisartsen, scholen en politie of juist niet. En wat verwacht je aan ervaring en/of opleiding van de wijkteammedewerker. Kortom; “ Hoe ziet jouw ideale wijkteam eruit”?

Motivatie

Vanuit het toekomstscenario kijken we naar andere manieren van werken in de jeugdbeschermingsketen en wordt de rol van het wijkteam belangrijker. Binnen onze proeftuin onderzoeken we onder andere in dit kader, hoe je je wijkteam kan versterken. #toekomstscenario #wijkteams #proeftuinen 

Werkgebied

Utrecht West

Profielfoto van Wieteke Tromp
Wieteke Tromp
Ervaringsdeskundige

hallo Nathalia,

Interessante vraag stel je.
Ik ben ouder van een kind dat door zijn ontwikkelingsachterstand extra zorg vraagt. Waarschijnlijk groeit mijn kind uit tot een kind met een LVB. Ik ben van mening dat een ervaringsdeskundige erg aanvullend zou kunnen werken voor een wijkteam.
Ik ben zelf als proffesional werkzaam als orthopedagoog, maar merk vooral als ouder van mijn zoon waarvoor ik extra zorg en nabijheid moet bieden, wat dit allemaal vraagt van ouders en waar de behoeftes kunnen liggen, waar ik tegenaan loop en ook weet je wat goed werkt en welke thema's/ontwikkeldoelen moeizaam verlopen voor een ouder en kind die opgroeien in een maatschappij die bijna altijd het reguliere als norm heeft. Ik denk denk dat er een toegevoegde waarde is voor een ervaringsdeskundige (of meedere) in een wijkteam. In welke vorm dit mogelijk zou zijn, is interessant om naar te kijken. Het kan zijn voor scholing door mee te denken op studiedagen, voorlichting te geven, of in een andere vorm.
Wellicht kan je iets met mijn idee.
groeten, Wieteke Tromp

Profielfoto van Wim Joosen
Wim Joosen
Trainer/coach

Dag Nathalia,

In ons boek, de KIM methode: een krachtgericht handelingssmodel in het sociaal domein (Krachtgericht Integraal Mensgericht) staan we uitgebreid stil bij de samenwerking van een wijkteam.
Op basis van een praktijksituatie gekoppeld aan een aantal theoretische en methodische uitgangspunten van o.a. empowerment en oplossingericht werken, beschrijven we een uitgebreide casus van een gezin in een wijk in moeilijkheden (o.a. veiligheid, financiële problemen, dreigende huisuitzetting, opvoeding) waarin de samenwerking van professionals, ouders en het netwerk tot uiting komt. Het boek geeft methodische handvaten om al samenwerkend naast zowel individuele vooral tot meer netwerk- en collectieve oplossingen in de wijk te komen.
Misschien interessant voor je?
Met groet, Wim Joosen.

Profielfoto van Armaghan Efat
Onderzoeker

Hoi Nathalia,

Hoe het ideale wijkteam eruit ziet, verschilt per gemeente. Dit heeft te maken met de bevolkingsopbouw en vragen die in de gemeente spelen. Er zijn wel aanwijzingen dat wijkteams die actief jeugdhulp bieden (in plaats van alleen doorverwijzen) betere resultaten boeken. In deze gemeenten duurde de ambulante hulp korter en werden er minder crisistrajecten gestart.

Voor de ervaring en opleiding van het wijkteam wil ik verwijzen naar de Kennisbouwstenen. Het is raadzaam om in het wijkteam een representatie van kennis te hebben van de 7 leefgebieden die hierin staan. Verder staan er ook generieke competenties in en handvaten voor samenwerking.

Samenwerking en afstemming met andere partijen wordt aangemoedigd. Zo komt een cliënt sneller aan passende hulp die ook domeinoverstijgend is. Vanuit het NJi hebben we teksten geschreven over met wie het wijkteam samenwerkt, waaronder samenwerking met de huisarts.

Groet,
Armaghan Efat

Profielfoto van Peter Fluiter
Directeur

Goedemorgen Nathalia

Je kan informeren bij gemeente Oosterhout (afdeling jeugd). Naar mijn weten hebben die alles op elkaar aan laten sluiten binnen wijkteams.

Profielfoto van Chantal Broekhuis
Bestuurder

Hallo Nathalie,

Mooie vraag! Ik zou je dit willen meegeven:

Zorg voor een goede mix van mensen met kennis van het speelveld zorg en welzijn. Mensen die kunnen luisteren naar wat echt nodig is, mensen aan elkaar kunnen verbinden, samenwerking kunnen stimuleren. Voor de organisatie van zorg kan je goed samenwerken met het regionale en bovenregionale aanbod zoals de GGD, Passend onderwijs, SAVE/SVMN, Yeph. Zodat je als gemeente je aandacht kunt vestigen op het lokaal niveau. Waarvoor je kunt samenwerken met de huisartsen, scholen, jongerenwerk, politie, buurtsportcoaches, welzijnsorganisaties.

Profielfoto van Linda Otterman
Directeur

Denk ook aan (kennis en ervaring over) informele zorg voor gezinnen. Binnen het wijkteam of in hele nauwe samenwerking. Gezinnen (ook al hebben ze meervoudige problemen) kunnen al vanaf de wachtlijst wellicht een mede-inwoner krijgen die met ze mee denkt, naast de hulpverlening of als de hulpverlening moet stoppen.
Bijvoorbeeld Samen Oplopen.

Profielfoto van Esther WIssink
Scholingswerker pleegzorg en bemiddelaar bij Ouderschap na scheiden

In mijn ogen is het belangrijk dat de wijkteammedewerker een goede regievoerder is.
Triage onder in de keten zou helpend zijn om het probleem goed helder te krijgen. Belangrijk om (de vaak complexe problematiek) te ontrafelen door te kijken aan welk "touwtje" er het eerste getrokken moet worden. Moet er bijv. eerst iets van huisvesting komen dan ligt daar de prioriteit, is het lijden van kinderen vanwege een scheiding het meeste op de voorgrond dan moet daar eerst op worden ingezet .... etc.
De medewerker van het wijkteam zou in een soort stroomschema kunnen zetten welke hulp eerst nodig is en wat eventueel volgt en wie dit zou kunnen doen. De medewerker van het wijkteam houdt de helikopter rol en monitort het proces.

Belangrijk in bovenstaande zijn de basisvaardigheden waarmee je in contact/verbinding staat met de client. Is dit namelijk niet het geval dan loop je het risico dat er geen medewerking vanuit de client komt en dan is de hulp welke je inzet nog niet helpend.

Profielfoto van Aad Groenewegen
Woonbegeleider Forensische Psychiatrie

In Rotterdam worden de wijkteams gevorm in opdracht van de gemeente. er wordt van de aangewezen instellingen verwacht dat ze een afvaardiging sturen naar het wijkteam. Hierdoor zijn er ideale wijkteams naar de maatstaf van de gemeente Rotterdam.
Ik als Jongerenwerker werd niet uitgenodigd om aan te schuiven bij het wijkteam in de wijk waar ik werkzaam was. (Dit was een klein dorp in Rotterdam). Gevolg was dat jongeren geen aansluiting kregen bij het wijkteam doordat b.v. de intake gesprekken plaatsvonden op het gemeentekantoor. Jongeren gingen hier dus echt niet heen. ,Ook al omdat daar het wijkagentspreekuur werd gehouden, een verzamelplaats was voor Boa's, de burgerlijke stand hier was gehuisvest, enz. Jongeren kwamen met hun problemen bij mij maar kwamen niet veder. Vroeger kon ik met jongeren naar Rotterdam dat was anoniemer.