Ik doceer professioneel ethische dilemma's binnen onze hogeschool. Onze deeltijdstudenten werken hun moreel ethische dilemma's vanuit hun praktijk uit aan de hand van morele overlegmethoden waarin ik ze train. Stappenplan is voorhanden Als je meer informatie hierover wil hebben kun je mij mailen: m.sommers@fontys.nl
Bij Haka Nederland leer je in de verdiepingstraining Beroepscode Ethiek en Tuchtrecht de stappen van het stappenplan te werken.
Training gedaan☺️
Mijn behoefte ligt bij het zien ( bestuderen) van een paar concrete uitwerkingen ervan.
Ik geef de training Professionele standaarden Beroepscode en tuchtrecht (via Timm consultancy), waarbij we gebruik maken van het stappenplan Moreel beraad. Tijdens deze training doorlopen we deze volledig en staan we hier uitgebreid bij stil.
Deze training is overigens vanuit het SKJ een verplichte training voor alle SKJ geregistreerde professionals.
Dank u wel!
Ik ken het stappenplan uit de opleiding maar vind t vooral fijn een concreet voorbeeld te hebben als " kader".
Dat is mijn manier van iets snel leren.
Zijn die te vinden ergens ?
Goedemiddag Liesbeth, je kunt gebruik maken van het Utrechts Model, bedoeld om morele dilemma's te bespreken. Samen met collega's heb ik een aangepast stappenplan ontwikkeld om met teams in de gehandicaptenzorg in gesprek te gaan over specifieke dilemma's. Als je me een mailtje stuurt (d.debeer@bzjong.nl) stuur ik je het format toe. Eén kanttekening: het werken met dergelijke methodieken vraagt enige inhoudelijke toelichting en oefening. Maar wellicht kun je er wat mee voor deze specifieke vraag.
De term Utrechts model wordt vaak genoemd om de organisatie en positioneren van het sociaal domein hier in Utrecht:
https://zorgprofessionals.utrecht.nl/zorgmodel/
Ik denk dat jij het Utrechts stappenplan bedoeld:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-774778.pdf
Concreet stappenplan heb ik niet-wel een methode om zo'n dilemma te bespreken. (moreel beraad). Maar dat is inderdaad niet wat je vraagt.
Ik ben opgeleid tot gespreksleider moreel beraad door Swanny Kremer uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. Zij hebben daar een aantal instructiefilmpjes ontwikkeld waar je misschien wat aan hebt. Hier een link naar de teaser van dit trainingsmateriaal: https://youtu.be/ybK8pFQUtwU
Het overige is te vinden via deze link: https://www.vanmesdag.nl/onderzoek/moreel-beraad/
Hartelijk dank voor informatie !
Wat fijn dat u dit met mij deelt.
Ik ga er meevaar de slag .
Dank!
Hartelijke groet,
Liesbeth Hieselaar
Beste Liesbeth
https://www.sociaalwerknederland.nl/?file=11985&m=1445429925&action=file.download
Misschien helpt dit ook.
Utrechts Stappenplan: Zie foto en PDF
Hoi Liesbeth,
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes!
Beste Liesbeth,
Er bestaan verschillende modellen, alle met hetzelfde grondpatroon. Wij gebruiken over het algemeen de Dilemmamethode en het Socratisch beraad. Maar maken ook gebruik van Buitink, Ebskamp en Groothoff (boek: Moreprudentie) die de gevolgenethiek, plechtethiek en deugdethiek hanteren. We nemen daarbij ook de beroepscode mee.
Bij een moreel beraad gaat het overigens niet alleen om het stappenplan, maar vooral om een gespreksleider die een dialooggesprek kan leiden.
Vanuit Combinatie Jeugdzorg en Fontys Hogeschool Pedagogiek is er een website in de maak. Nog prematuur en nog niet naar tevredenheid, maar wel al te vinden op moresprudentiejeugdzorg.nl. De bedoeling is dat we hier ervaringen en uitkomsten kunnen gaan delen en dat het ingezet kan worden voor studenten. Er staan al enkele uitgewerkte voorbeelden op.
Mocht je meer willen weten dan kun je me mailen.
Dag Liesbeth, je zo deze vraag kunnen stellen aan Jurja Steenmeijer, werkzaam bij BPSW. Volgens mij kan zij je verder helpen.
Dag Liesbeth,
Wanneer je via een beproefde methode een dilemma/lastig vraagstuk wilt onderzoeken kan dit ook via een moreel beraad. Deze kun je ook via het NCJ aanvragen, zie ook https://www.ncj.nl/actueel/nieuws/artikel/moreel-archief-corona-wat-was-jouw-moeilijkste-beslissing of https://www.ncj.nl/actueel/agenda/bericht/de-kwestie-7
Succes!
Groet,
Ellen-Joan
Beste Liesbeth,
In aanvulling op mijn eerdere opmerking: als je graag eens wilt deelnemen aan een moreel beraad of er zelf een wilt organiseren, kunnen wij dat wel een keer voor je doen als voorbeeld? Ik kan je een emailadres doorgeven.
Groet,
Liesbeth van Hoof
Fijn je reactie. Ik zou zeker een keer willen deelnemen aan een moreel beraad.
Leerzaam en interessant !
Hoor t graag verder.
Hartelijk dank!
Wordt gewaaardeerd.☺️
Groet,
Liesbeth Hieselaar
Heb je ondertussen antwoordt op je vraag Liesbeth?
Jawel! Mijn opdracht is al voltooid.
Zie jouw expertise.
Zou er graag meer over weten.
Uit welke regio kom je?
Groet,
Liesbeth Hieselaar
Hallo Liesbeth.
Ik kan je wel helpen.
Misschien goed om een afspraak te maken.
Middels zoom is dat wat voor je?
Ik heb verschillende casussen die ik met je kan bespreken met ethische dilemma,s
Graag hoor ik van je.
Mijn email is miriamwasser@expertcare.nl
Hoi Liesbeth en andere gezinswerkers/wijkteamprofessionals,
Je hebt al antwoord op je vraag, maar graag wil ik jou en andere wijkteamprofessionals wijzen op onze website
www.wijkteamswerkenmetjeugd.nl , voor als je een andere tool zoekt die helpend kan zijn in jouw praktijk.
Op deze website zijn de kennis en hulpmiddelen van zeven kennisinstituten gebundeld. Deze website biedt een praktisch overzicht met relevante vakinhoud. Jeugdprofessionals kunnen de tools op deze site kosteloos downloaden en gebruiken.
Bij iedere tool staan bronnen en links naar meer informatie.
Het Nederlands Jeugdinstituut werkt voor deze toolbox samen met collega-instituut Movisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB en de advies- en onderzoeksbureaus VanMontfoort, PI Research en Praktikon. De online toolbox bevat ook hulpmiddelen van o.a. Rutgers, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en Stichting Opvoeden.nl.
Hartelijke groet, Jitty Runia (Nji)