Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

21 juni 2022
Jeugd- en gezinsprofessional in opleiding.

“Wie kan mij helpen aan een voorbeeld van een uitgewerkt stappenplan omtrent een ethisch dilemma (van een jeugd- en gezinsprofessional) ?”

Toelichting

Zit er mee te stoeien en wil graag een goed voorbeeld uit de praktijk om er een beter inzicht (+kennis) over te krijgen.

Kinderverpleegkundige en aandachtsvelder psychosociale familie gerichte zorg

Hallo Liesbeth.

Ik kan je wel helpen.
Misschien goed om een afspraak te maken.
Middels zoom is dat wat voor je?
Ik heb verschillende casussen die ik met je kan bespreken met ethische dilemma,s

Graag hoor ik van je.
Mijn email is miriamwasser@expertcare.nl

Ervaringsdeskundige NAH / Rouw en Verlies - Buurtteammedewerker

Heb je ondertussen antwoordt op je vraag Liesbeth?

Gz-psycholoog/gespreksleider Moreel Beraad/supervisor

Beste Liesbeth,

In aanvulling op mijn eerdere opmerking: als je graag eens wilt deelnemen aan een moreel beraad of er zelf een wilt organiseren, kunnen wij dat wel een keer voor je doen als voorbeeld? Ik kan je een emailadres doorgeven.

Groet,

Liesbeth van Hoof

Adviseur Nederlands centrum Jeugdgezondheid (NCJ)

Dag Liesbeth,

Wanneer je via een beproefde methode een dilemma/lastig vraagstuk wilt onderzoeken kan dit ook via een moreel beraad. Deze kun je ook via het NCJ aanvragen, zie ook https://www.ncj.nl/actueel/nieuws/artikel/moreel-archief-corona-wat-was-jouw-moeilijkste-beslissing of https://www.ncj.nl/actueel/agenda/bericht/de-kwestie-7

Succes!

Groet,
Ellen-Joan

Opleidingsadviseur

Dag Liesbeth, je zo deze vraag kunnen stellen aan Jurja Steenmeijer, werkzaam bij BPSW. Volgens mij kan zij je verder helpen.

Gz-psycholoog/gespreksleider Moreel Beraad/supervisor

Beste Liesbeth,

Er bestaan verschillende modellen, alle met hetzelfde grondpatroon. Wij gebruiken over het algemeen de Dilemmamethode en het Socratisch beraad. Maar maken ook gebruik van Buitink, Ebskamp en Groothoff (boek: Moreprudentie) die de gevolgenethiek, plechtethiek en deugdethiek hanteren. We nemen daarbij ook de beroepscode mee.
Bij een moreel beraad gaat het overigens niet alleen om het stappenplan, maar vooral om een gespreksleider die een dialooggesprek kan leiden.
Vanuit Combinatie Jeugdzorg en Fontys Hogeschool Pedagogiek is er een website in de maak. Nog prematuur en nog niet naar tevredenheid, maar wel al te vinden op moresprudentiejeugdzorg.nl. De bedoeling is dat we hier ervaringen en uitkomsten kunnen gaan delen en dat het ingezet kan worden voor studenten. Er staan al enkele uitgewerkte voorbeelden op.
Mocht je meer willen weten dan kun je me mailen.

Jeugd- en Gezinsprofessional

Hoi Liesbeth,

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes!

Kwartiermaker (project en beleidsmedewerker) en gezinswerker

Utrechts Stappenplan: Zie foto en PDF

Docent
Consulent expertise jeugd

Hoi Liesbeth, komt eraan

Adviseur en onderzoeker

Ik ben opgeleid tot gespreksleider moreel beraad door Swanny Kremer uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. Zij hebben daar een aantal instructiefilmpjes ontwikkeld waar je misschien wat aan hebt. Hier een link naar de teaser van dit trainingsmateriaal: https://youtu.be/ybK8pFQUtwU
Het overige is te vinden via deze link: https://www.vanmesdag.nl/onderzoek/moreel-beraad/

Geestelijk verzorger

Concreet stappenplan heb ik niet-wel een methode om zo'n dilemma te bespreken. (moreel beraad). Maar dat is inderdaad niet wat je vraagt.

Jeugd- en gezinswerker

Goedemiddag Liesbeth, je kunt gebruik maken van het Utrechts Model, bedoeld om morele dilemma's te bespreken. Samen met collega's heb ik een aangepast stappenplan ontwikkeld om met teams in de gehandicaptenzorg in gesprek te gaan over specifieke dilemma's. Als je me een mailtje stuurt (d.debeer@bzjong.nl) stuur ik je het format toe. Eén kanttekening: het werken met dergelijke methodieken vraagt enige inhoudelijke toelichting en oefening. Maar wellicht kun je er wat mee voor deze specifieke vraag.

Docent/trainer/coach/jeugdprofessional

Ik geef de training Professionele standaarden Beroepscode en tuchtrecht (via Timm consultancy), waarbij we gebruik maken van het stappenplan Moreel beraad. Tijdens deze training doorlopen we deze volledig en staan we hier uitgebreid bij stil.
Deze training is overigens vanuit het SKJ een verplichte training voor alle SKJ geregistreerde professionals.

Trainer

Bij Haka Nederland leer je in de verdiepingstraining Beroepscode Ethiek en Tuchtrecht de stappen van het stappenplan te werken.

Docent-wetenschappelijk onderzoeker- Supervisor

Ik doceer professioneel ethische dilemma's binnen onze hogeschool. Onze deeltijdstudenten werken hun moreel ethische dilemma's vanuit hun praktijk uit aan de hand van morele overlegmethoden waarin ik ze train. Stappenplan is voorhanden Als je meer informatie hierover wil hebben kun je mij mailen: m.sommers@fontys.nl

Eigenaar

De beroepscode van de BPSW kan je hiermee helpen