Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

20 april 2022
Profielfoto van Annette Hulscher
FloorPlay specialist/logopedist

“Hoe bereid ik de ouders die ik begeleid voor op hun ouderschap en leer ik ze over de invloed die zij hebben op hun aanstaande kindje?”

Toelichting

Heeft iemand hier ervaring mee, kennis van bestaand aanbod en tips hoe ik dit kan organiseren? Via de gemeente kom ik niet verder.

Motivatie

Ik zie/begeleid kinderen en ouders bij wie de hechting bijvoorbeeld niet goed heeft kunnen ontstaan. Ik heb het idee dat enige voorkennis (over hechting, ontwikkeling, leren, sociaal-emotionele ontwikkeling) heel goed zou kunnen werken en problemen zou kunnen voorkomen/verminderen. 

Werkgebied

Drenthe, vroegbehandeling TOS, ouders/professionals trainen FloorPlay, ZZP

Annette, ik ben mij aan het omscholen. Kan dus nu weinig gediplomeerd aantonen. Wel ben ik vader van een dochter van bijna 11 jaar en heb de afgelopen 3 jaar met Veilig Thuis, Jeugdzorg en OTS te maken. Dat is nogal een impact voor mijn dochter en mij. De afgelopen 2 jaar is zij bij mij thuis toegewezen. Maar zekerheid wordt niet geboden. Via Jeugdzorg word ik de afgelopen jaren enorm gestimuleerd om de moeder/dochter relatie te stimuleren. Maar hou er rekening mee dat soms die band niet meer zo maar te herstellen is. Alleen over de jaren het kind te stimuleren en hopen dat er wat goeds uit komt, is een oplossing.

Na inmiddels in de jaren autodidact te zijn t.a.v. hechting, ontwikkeling etc. kan je bij ouders vaak als snel constateren wie de binding heeft met kind of kinderen. De andere ouder heeft vaak niet in de gaten hoe destructief ze het proces beïnvloeden. De ouder met de waardering van de kinderen weet vaak niet goed om te gaan met de kinderen om een relatie met de verstoten ouder op te bouwen. Ik heb de afgelopen 4 jaar meerdere van dit soort gevallen in praktijk meegemaakt en ouders moeten vooral daarin geholpen worden om het totaaloverzicht (wat is best voor je kind) te verkrijgen. Eerlijk zijn en confrontatie met de min/plus-punten van beide ouders op een diplomatieke manier is hier van belang.

Sterkte, begrip en inzicht wens ik je.

Met vriendelijke groet,

Pascal van Meurs

Verder zul je veel op gevoel moeten werken.

Profielfoto van Devie-Luna Arts
E-Health Adviseur & Teamlead Gezondeboel

Hi Annette,

Wat een interessante vraag! En zo te zien enorm veel mensen die binnen deze sector opzoek zijn naar handvatten om te kunnen gebruiken.

Toevallig kreeg ik onlangs eenzelfde soort vraag vanuit een grote Kraamzorg organisatie. Vandaar dat ik graag in gesprek kom om te kijken waar met name nog meer de vraag ligt vanuit deze sector en waar jullie denken dat een online programma als ondersteuning bij zou kunnen helpen?

Zo hebben we bijvoorbeeld al programma's als: ACTief opvoeden of Oplossingsgericht opvoeden. En zijn we momenteel ook bezig met nieuwe programma's voor ouders over hechting.

Profielfoto van Eva Duyvelaar
Eva Duyvelaar
Eigenaresse ViaEva

Ik zou het nieuwe boek 'hersenwetten als bouwstenen bij opvoeden' ten zeerste aanraden. Hiermee ga jij niet vertellen hoe ze het moeten doen, maar kunnen ze hun eigen onderzoek doen. Indien hier dan nog begeleiding bij nodig is, kun je de schrijver vragen hier iets over te komen vertellen.
Mocht je meer informatie willen, mag je gerust contact met me opnemen :)

Profielfoto van Marije Verhoeks
Adviseur

Wellicht nog interessant zijn de volgende erkende interventies gericht op de gehechtheidsrelatie of ouder-kindrelatie (zie de URL onderaan):
- NIKA
- VIPP-SD (Video-feedback)
- Basic Trustmethode
- Parent-Child Interaction Therapy (PCIT)
- Kortdurende video-home training (K-VHT)

Profielfoto van Suzanne Fischer
Beleidsadviseur jeugd

Ik zou inderdaad ook bij de gemeente vragen of er een coalitie Kansrijke Start is en de vraag daar neerleggen. In deze werkgroep is alle geboortezorg als het goed is vertegenwoordigd en/of bekend en ook dit soort vragen.
Bij ons in de regio wordt standaard het prenatale huisbezoek aangeboden aan ouders maar hebben we ook prenataal stevig ouderschap en verschillende andere workshops gericht op ontwikkeling. Ik weet niet of dat in jullie regio ook tot het aanbod van de JGZ behoort?

Profielfoto van Silvia Van Mameren
Kwartiermaker (project en beleidsmedewerker) en gezinswerker

Hoi Anette,
Wij zijn aangesloten op project kansrijke start vanuit de gemeente en hebben voor alle inwoners de online oudercursus Ouders inc. (voorheen PinkCloud) ingekocht. Heel informatief, ook gericht op partnerrelatie en hoe rollen verschuiven als je papa en mama wordt! Echt aanvullend op pedagogische/opvoedvaardigheden!
groet Silvia

Profielfoto van Jolanda Goeree
JGZ verpleegkundige

Vanaf 1 juli komt er in het basistakenpakket van de Jeugdgezondheidszorg het prenatale huisbezoek. In Gemeente Borsele doen wij al jaren ong 12 prenatale huisbezoeken na indiceren door ons ( tijdens bijv 22 weken vaccinatie in de zwangerschap op het consultatiebureau). Of in samenspraak /op verwijzing van de verloskundige in onze wijk.

Preventief informeren en zn begeleiden kan vanuit de jeugdgezondheidszorg en kraamzorg
Mogelijk vanuit GGZ stuk preventie tav Hechting.

Iedere gemeente start met kansrijke start waar wij elkaar kunnen vinden
Groet Jolanda Goeree GGD Zeeland / CJG Borsele

Profielfoto van Jan Bergen
Vrijwilliger

We hebben in Midden en Noord Zeeland al een jaar of 10 'Veilige Start'. Kwetsbare aanstaande moeders/ouders krijgen vanaf de zwangerschap begeleiding van maatschappelijk werk. Dit wordt dan geïnitieerd door de verloskundigen, en gynaecologen van het Adrz. Maatschappelijk werk van Adrz is actief en draagt na de geboorte van het kindje hun zorg over aan maatschappelijk werk van de gemeente.
Veilige start biedt veiligheid aan de moeder/ouders, ontzorgt de verloskundigen en gynaecologen.
Zowel als praktiserend huisarts en als medisch manager in Adrz heb ik gezien dat Veilige Start zeer waardevol en effectief is.

Profielfoto van Monique de Jong
Monique de Jong
Psychosociaal therapeut & client/gezinsondersteuner FASD, SKJ geaccrediteerd opleider FASD

Beste Annette,

Gezien de doelgroep waar je mee werkt, zou ik je willen wijzen op de groep kinderen binnen logopedie waarbij mogelijke neurologische permanente schade door pre-natale blootstelling aan alcohol (wat zich uit in comorbide gedragsdiagnostiek als ADHD, ASS en hechtingsproblematiek) meestal over het hoofd wordt gezien, maar waarvan je hoogstwaarschijnlijk al diversen hebt begeleid of behandeld zonder je bewust te zijn van de mogelijke verklarende diagnose. En waarvan ouders dus ook meestal niet op de hoogte zijn. FASD heeft een hogere prevalentie dan ASS maar is sterk ondergediagnosticeerd en vrij onbekend bij veel diagnostici en zorgprofessionals in Nederland. 50% van deze kinderen krijgt eerst diagnose ADHD (plus andere gedragsdiagnostiek en hechtingsproblematiek), vrijwel altijd (pre-verbale) logopedie in de vroege jeugd en er is sprake van gedrags-, sociale en leerproblematiek. T.a.v. hechting zien we bij kinderen met FASD dat naast omgevingsfactoren, ook een biologische factor een rol speelt. Zo kan een kind met FASD bijv. vanaf de geboorte in een liefdevolle en optimale gezinssituatie worden geplaatst, maar desondanks toch hechtingsproblematiek ontwikkelen. De biologische factor kan tevens het effect van gebruikelijke interventies beperken.

Aangezien beperking van blootstelling aan (ook kleine hoeveelheden) alcohol, en zo vroeg mogelijke diagnose in geval van FASD, bepalend zijn voor een zo gunstig mogelijk toekomstperspectief, is het niet alleen belangrijk dat professionals FASD op de radar krijgen, maar ook dat ouders hierover worden voorgelicht en wanneer nodig worden ondersteund en de toegang wordt gewezen naar diagnostisch traject en passende zorg.
Voor meer info, zie:
https://www.fasstichting.nl/professional/logopedie/
https://www.trimbos.nl/aanbod/alcoholvrijestart/

Met groet,
Monique de Jong
FASD Support
Bestuurslid FAS Stichting Nederland
Lid Taskforce Alcoholvrije Start

Profielfoto van Aniek van den Nieuwenhuizen
Ambulant begeleider Fact

Wellicht dat Stevig Ouderschap hierin iets kan betekenen (https://www.ncj.nl/stevigouderschap/ of via website https://www.stevigouderschap.nl/voor-professionals). Vanuit GGD is er ook Nu niet zwanger, maar ik dacht dat deze ook ondersteuning kunnen bieden na zwangerschap.

Er is een methode: kinderen waar kies ik voor.
Kijk even op de website van ASVZ

Profielfoto van Suzanne Fischer
Beleidsadviseur jeugd

Bij ons in de regio verzorgt de JGZ een eerste huisbezoek tijdens de zwangerschap hiervoor en om daarna eventueel door te verwijzen naar stevig ouderschap of andere aanbod.

Profielfoto van Bibi Schreuder
Bibi Schreuder
Eigenaar en trainer bij Bert Hellinger instituut Nederland, kenniscentrum voor systemisch werk
Profielfoto van Joyce Aarsel
Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (GGZ Agoog)

Hallo Annette,

Ik weet niet of er sprake is van LVB problematiek.
Maar toevallig heb ik laatst een artikel gedeeld op LinkdIn vanuit VOBC/Landelijk kenniscentrum LVB
vandaag word er een app gelanceerd. deze app is gratis TALK2MAMA.

Zie https://www.spelpartners.nl/talk2mama/

Mogelijk dat je hier iets aan kan hebben.

Mvg, Joyce

Profielfoto van Irene Teerink
Adviseur

Hi Annette, ik weet dat de GGD Utrecht een online cursus aanbod heeft voor aanstaande ouders. Misschien kan je daar informeren.

Vriendelijke groet Irene Teerink

Profielfoto van Wendy Liebregts
Cliëntondersteuner

Kan het consultatiebureau je hier wellicht mee verder helpen? In Tilburg vallen de consultatiebureaus onder GGD en bieden zij ook prenataal begeleiding. Dat product heet hier Voorzorg

Profielfoto van Katrien Laane
Pedagoog, OpvoedPartyPionier, trainer, auteur In 10 stappen Moeiteloos in gesprek met ouders, podcastmaker

Hoi Annette,
hebben jullie Centering Pregnancy in Drenthe? Dat is een fijne methode. Je kunt ook ouders via een OpvoedParty samen brengen. Dan ontdekken ze dat ze niet de enige zijn en leren ze vooral ook veel van elkaar. Neem gerust contact op als je daar meer over wil weten.

Groet Katrien Laane
opvoedparty.nl