Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

16 februari 2022
Profielfoto van Lidian van Esch
Coördinator Peuterspeelzaal & Kwaliteit

“Heeft iemand ervaring met zorgkinderen (tot 4 jaar), die meer nodig hebben dan we in de "reguliere" kinderopvang kunnen bieden?”

Toelichting

We hebben al meerdere keren deze ervaring gehad, en ik ben op zoek naar anderen die mij hier meer over kunnen vertellen.
Het gaat om kinderen die tussen de wal en het schip vallen.
In dit geval gaat het om een meisje (bijna 3 jaar) met kenmerken in het autistisch spectrum. Zij krijgt hiervoor hulp met een indicatie uit de jeugdwet, bij een specialistische jeugdbegeleiding, speltherapie en logopedie.
Echter werken haar ouders ook nog gewoon, en zit ze dus in een reguliere peutergroep zodra naast haar begeleiding (3 dagdelen per week).
Een reguliere peutergroep is echter niet passend voor haar (en ook niet voor ons).
Heeft iemand een idee waar we terecht kunnen, om hiermee verder te kunnen? We willen haar dolgraag hier blijven opvangen, maar hebben daar specialistische hulp en of extra ondersteuning bij nodig.
Inmiddels wordt een gezins- en jongerencoach gezocht, consultatiebureau is betrokken, specialistische jeugdbegeleiding is betrokken, Samenwerkingsverband is ingeschakeld en ouders zijn betrokken.

Motivatie

We zouden heel graag deze kinderen die wat extra's nodig hebben blijven opvangen.

Werkgebied

Kinderopvang, Kinderdagverblijf, Helmond

Profielfoto van Els Geeris
Ervaringsdeskundige

Beste Lianne,

Misschien is Alert4You iets voor jullie? Bij Alert4You werken jeugdhulp professionals en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang samen bij het signaleren en begeleiden van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Professionals uit de jeugdhulp helpen de pm-ers daarbij. Niet alleen vroegtijdig signaleren maar ook in ondersteunen en begeleiden van kinderen en hun ouders. Kinderen blijven dan gewoon in het ‘eigen’ kinderdagverblijf, op de eigen groep, ondersteund door vertrouwde pm-ers. De een, de pm-er, als expert van de ‘normale’ ontwikkeling, de ander als expert van de ‘afwijkende’ ontwikkeling.

Profielfoto van Mandy Mennings van Laarhoven
Bestuurslid/ zorgteam Stichting LOEK@YOU

Ja Stichting LOEK@YOU begeleidt ook soms bij een kinderdagverblijf of geeft tips aan de begeleiders van het kinderdagverblijf maar ze hebben ook een locatie in Veldhoven waar deze kinderen soms heen gaan. Ze bieden individuele begeleiding en ook groepsbegeleiding op bepaalde dag delen (www.lerenopeigenkracht.nl )

Profielfoto van B Herlaar
Ervaringsdeskundige

Op de zorgboerderijen zien we deze kinderen meestal vanaf 4 jaar. Vanaf 4 jaar biedt dit zowel voor de kinderen als voor de ouders ondersteuning en ontlasting in de 24 uurs zorg. Je ziet de kinderen meer ontspannen tussen de dieren en leren in kleine groepjes. De oudere kinderen geven vaak aan dat ze de stress en vooral de spanning op de boerderij kwijt kunnen raken en dat het fijn is met andere kinderen samen te zijn die dezelfde problematiek hebben. Je zou het samen kunnen doen, belangrijk hierbij is onderling contact te houden.

Profielfoto van Elise Buiting
Vertrouwensarts

Zou een orthopedagogisch of medisch kinderdagverblijf of het kinderdagverblijf van het audiologisch centrum Eindhoven een optie kunnen zijn om hulp aan te vragen? Bij het audiologisch centrum vangen ze in ieder geval vaker autistische kinderen op met taalproblemen, en misschien kunnen ze jullie bij het opvangen van dit meisje begeleiden

Profielfoto van Saadia Bouzelmad
Adviseur Vakmanschap en beroepsontwikkeling

Dag Lidian,

Misschien niet helemaal helpend als antwoord op je vraag. Maar wellicht biedt het wat inspiratie.

De Voorschool Plus in Amsterdam is een voorschool voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op één of meerdere ontwikkelingsgebieden. een kind komt minimaal 16 uur (verdeeld over 3 dagen) naar de Voorschool plus. De Voorschool plus is een kleinere groep waar per dag maximaal 10 peuters komen spelen. Dit onder begeleiding van twee gespecialiseerde pedagogisch medewerkers. In deze kleine groep is er meer aandacht voor een kind en is er ruimte voor individuele begeleiding op de gebieden waar dit nodig is. Voor extra ondersteuning maken wij gebruik van de expertise vanuit het OKT (ouder- en kindteam).

Zie voor meer info:https://www.swazoom.nl/kinderopvang/onze-voorscholen/voorschool-plus

Profielfoto van Joke de Jonge
Pedagogisch coach/ IB-er

Beste Lidian,

Ik heb ervaring met zorgkinderen tot 4 jaar, die niet meekomen in de reguliere opvang. Hoe graag je deze kinderen ook wilt begeleiden en op de opvang houden, is dit niet de beste optie. De pedagogisch medewerksters zijn niet geschoold om deze kinderen de extra begeleiding te geven die ze nodig hebben. Vaak gaat dit ook ten koste van de andere kinderen in de groep.
De pedagogisch medewerksters, jeugdverpleegkundige, ouders en ik hebben ervoor gekozen om een zorgkind naar de speciale opvang te begeleiden. Dit zijn kleinere groepen en alle specialistische hulp is aangesloten (orthopedagoog, fysiotherapeut, logopedist etc.) Joke de Jonge pedagogisch coach en IB-er jonge kind.

Profielfoto van Maaike Versluis
Casusregisseur Team Toegang & Regie Jeugd gemeente Den Bosch

Beste Lidian,

Binnen de gemeente 's-Hertogenbosch wordt er vanuit het consultatiebureau ook wel eens de vliegende brigade ingezet. Mogelijk is dat een optie?

(https://www.compasnul13.nl/ondersteuning/vliegende-brigade/)

Profielfoto van Anne-Riet van Haaren
Coördinator Regionaal Expertteam Hart van Brabant

Waarschijnlijk kan Integrale Vroeghulp in de regio meekijken

Profielfoto van Sjoukje Huisman
JGZ verpleegkundige

In Steenwijkerland is in verleden wel wordt bij uitzondering extra hulp aangeboden op PO.

Profielfoto van Shanti Bishesar
Senior consulent jeugd en procesregisseur

Hoi!

Is er sprake van een VVE-indicatie? Mogelijk dat dit kindje niet passend is op een reguliere peuterspeelzaal, maar beter past binnen een medisch kinderdagverblijf? Wanneer er sprake is van een vermoeden van ASS en intensieve hulpvraag lijkt mij dit een passende stap die te overwegen valt.
Als het goed is kunnen de gezinscoaches of wijkteammedewerkers een aanmelding doen en verwijzen. Zeker wanneer het de verwachting is dat een kindje met vier jaar niet op een reguliere basisschool kan starten omdat er nog wat punten zijn in de ontwikkeling die moeten worden afgetikt, dan kan dit een goede eerste stap zijn.

Profielfoto van Ellen Tichelaar
Operationeel manager

Dag Lidian,

In Deurne hebben wij een OPD (orthopedagogische dagbehandeling) voor deze doelgroep.
We kunnen ook meedenken in ondersteuning op locatie/ op de groep. Eigenlijk ook wat Joke hieronder beschrijft, al lees ik wel dat er al veel is ingezet

Mocht ik hierin nog wat kunnen betekenen voor je, dan hoor ik het graag! Ik kan je het directe nummer van mijn collega in die regio geven, zodat zij hierin verder met je mee kan denken.

Mvg Ellen Tichelaar, UniK

Profielfoto van Anne-Maaike van Tiggele
Beleidsmedewerker cultuur en preventie

Hoi Lidian,

Geen idee of de logopedist dit al heeft benoemd maar Kentalis bied vroegbehandeling voor peuters en kleuters.

https://www.kentalis.nl/locaties/kentalis-helmond

Profielfoto van Aris Quekel
Kinderwijkvpk

Met een indicatie uit de WMO/jeugdwet zou dit kindje terecht kunnen bij NOVA medisch kindcentrum te Moergestel. Ik zou dit bespreken met haar indicerend jeugdconsulent.

Profielfoto van Sabine Wensink
Projectleider ExpEx Haaglanden / projectleider ervaringsdeskunsigheid Xtra

Hi Lidian,

Misschien dat de oorzaak van haar probleem aanpakken wel de oplossing is en hoeft ze niet naar een 'specialistische opvang'.

De wachttijden zijn wat lang, maar de resultaten bewonderenswaardig bij https://www.praktijktantemijn.nl

Groetjes, Sabine

Profielfoto van Joke de Wit
Beleidsmedewerker

Je hebt al een heleboel in gang gezet en richt je erop om inclusieve kinderopvang te kunnen blijven bieden.
Mooi !

Wij zijn ook aan het verkennen hoe wij in Oss meer inclusief kunnen opvangen. We denken daarvoor aan een aanvullend arrangement bij een hoge concentratie of intensiteit van problematiek. Daarbij denken we aan drie lijnen:
- de groep verkleinen zodat er meer aandacht besteed kan worden
- de deskundigheid van de PM-er op de groep versterken door extra opleiding, coaching en eventueel specialistische ondersteuning
- inzet op het kind - meer 1 op 1 begeleiding door extra PM-er of door specialistisch begeleiding

Kun je daar wat mee? Of is dat te algemeen.

Profielfoto van Annemarie 't Hart
Ervaringsdeskundige NAH / Rouw en Verlies - Buurtteammedewerker

Hi, is er al contact opgenomen met de organisatie MEE?
MEE helpt mensen waarbij aandoeningen (autisme) spelen.

Groet, Annemarie

Profielfoto van Suzanne Fischer
Beleidsadviseur jeugd

Wij hebben in de regio een MKD (medisch kinderdagverblijf) voor kinderen waar zorg is over de ontwikkeling en daarnaast hebben wij een MOC ' t Kabouterhuis (medisch orthopedagogisch centrum) waar ook een kinderopvang is voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, opvoedproblemen of psychiatrische problemen. Ik kan me voorstellen dat er in de buurt van Helmond ook een MKD of MOC zit?

Profielfoto van Chantal Berger
Ambulant begeleider Heerlen Standby! Sociaal Buurtteam 2

Ik ben natuurlijk niet thuis in jullie regio, maar vind in jullie regio o.a MKD de Mikkel in helmond.
Je zou hier eens verder naar kunnen kijken.

https://landelijk.socialekaartnederland.nl/organisaties/combinatie-jeugdzorg-medisch-kleuterdagverblijf-eindhoven

Profielfoto van Chantal Berger
Ambulant begeleider Heerlen Standby! Sociaal Buurtteam 2

Vroeger waren er medisch kinderdagverblijven voor deze kinderen. Ik weet niet of ze er nu nog steeds zijn.
(MKD)