Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

31 januari 2022

“Gezocht: Deelnemers onderzoek LHBTI+ jongeren in Jeugdhulp met Verblijf”

Toelichting

Wie kan mij in contact brengen met jongeren die momenteel, of recentelijk, gebruikmaken van residentiële jeugdhulp en (mogelijk) willen meedoen aan een interview over hun ervaringen tijdens het verblijf? Alle tips zijn welkom!

Voor het kwalitatieve onderzoek wil ik LHBTI+ jongeren interviewen die momenteel, of onlangs, gebruikmaken van residentiële jeugdhulp, en dus soms of altijd slapen in een jeugdhulp instelling. Ondanks dat pleegzorg ook onder jeugdhulp met verblijf valt, worden pleegkinderen niet meegenomen in dit onderzoek. Jongeren die meedoen aan een één-op-één interview (respondenten) worden geanonimiseerd in het onderzoeksrapport en de ethische commissie van Universiteit Twente ziet toe op een goed verloop van de interviews en dataverwerking – zo mogen respondenten zich bijvoorbeeld ten alle tijden terugtrekken van deelname.

Neem gerust contact met mij op bij vragen, onduidelijkheden, of voor een kant-en-klare oproep gericht aan de jongeren zelf. Ik ben te bereiken per e-mail d.m.g.vanwalderveen@student.utwente.nl of via 06 3163 1121.

Vriendelijke groet,
David van Walderveen
Student Universiteit Twente (22)

Motivatie

Namens Universiteit Twente onderzoek ik de ervaringen van LHBTI+ jongeren – dat wil zeggen, jongeren die zich niet 100% heteroseksueel en/of cisgender voelen – in residentiële jeugdhulp. Dit onderzoek doe ik in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en dient twee doelen. Met het onderzoek hopen we de situatie van LHBTI+ jongeren in de jeugdhulp te agenderen, verbeteren en waar nodig extra aandacht te geven. Daarnaast voer ik het onderzoek uit ter afronding van mijn masterstudie Bestuurskunde.

Werkgebied

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Universiteit Twente

Profielfoto van Sharon Danen
Inhoudelijk medewerker

Hoi David,

Ik stuur je even een mailtje met contactpersonen waarvan ik weet dat ze nauwe contacten hebben met LHBTI+ jongeren. Wellicht zitten daar ook jongeren bij die gebruik maken van de residentiële jeugdhulp.

Groet,
Sharon Danen
Nederlands Jeugdinstituut

Profielfoto van Marga Kijk in de Vegt
Gezinshuis-ouder

Hoi David
wij hebben jaren een jongen (geboren meisje) in het gendertraject in ons gezinshuis gehad. Ik heb hem net gevraagd of hij mee wil doen aan jouw onderzoek en dat wil hij.
Ik ga jou een apje sturen en daarbij app ik zijn contactgegevens (met toestemming)
Top dat je dit gaat onderzoeken!
Succes met je onderzoek!
hartelijke groet
Marga Kijk in de Vegt
Gezinshuis Bombus

Profielfoto van Marit Phillipson
Regiebehandelaar/orthopedagoog

Hoi David,

Als er, zoals Sandra zegt, een flyer is van het onderzoek of iets anders, dan kan ik dit doorzetten binnen Koraal NOB. Je mag de flyer/informatie sturen naar mphillipson@koraal.nl

Groetjes Marit
Regiebehandelaar Koraal NOB

Profielfoto van Johan Boone
Hulpverlener

Hoi David,

Wellicht kan ik je helpen met de dagelijkse praktijk en de knelpunten hierbij. Mijn opgezette organisatie MWRZ levert LHBTI+ hulpverlening, met incidenteel jongeren tussen de 16 en 18 jaar.

Gr. Johan Boone

Profielfoto van Sandra de Jong
Gedragswetenschapper

Hallo David,

Heb jij misschien een flyer over het onderzoek? ik zou deze kunnen verspreiden binnen de behandelgroepen zodat jeugdigen zich rechtstreeks bij jou kunnen melden.
Als deze er is, ontvang ik die graag op s.d.jong@combinatiejeugdzorg.nl

Groeten,
Sandra de Jong,
gedragswetenschapper dag- en nachtbehandeling, seksuologe
Combinatie Jeugdzorg