Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

10 december 2021
Profielfoto van Emma Ebbers
Jeugdzorgwerker

“Hoe creëer ik een huiselijke sfeer voor de kinderen die op een woongroep wonen, rekening houdend met de coronamaatregelen?”

Toelichting

Ik werk op een woongroep voor kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. De kinderen en jongeren wonen in een boerderijomgeving en we proberen het zo huiselijk mogelijk te maken. Daarnaast bieden we dag- en logeeropvang. Deze kinderen zitten op dezelfde groep als de kinderen die bij ons wonen.
Omdat de kinderen van de dag- en logeeropvang aansluiten bij de kinderen op de woongroep en omdat de kinderen op allerlei verschillende scholen zitten, werken we momenteel met een mondkapje en houden we zoveel mogelijk afstand.

Ik merk dat ik het lastig vind om enerzijds een huiselijke sfeer te creëren voor de kinderen en jongeren die bij ons wonen en anderzijds me te houden aan de geldende coronamaatregelen. Ik zit vaak in tweestrijd. Hoe creëren we een fijne, huiselijke sfeer, ten tijde van corona?

Profielfoto van Kitty Janssen
Wijkverpleegkundige

Beste Emma,

Ik heb niet meteen een antwoord op jouw vraag, maar misschien kun je eens informeren hoe hier op BSO's en kinderopvang mee wordt omgegaan en hoe vaak er op die plekken sprake is van uitbraken van Covid-19 en wat op die momenten de consequenties cq maatregelen zijn). Wellicht kun je dan een betere afweging maken over wat redelijk is binnen de richtlijnen die er voor deze sector gelden vanuit het RIVM.

Profielfoto van Jitty Runia
Adviseur

Misschien kun je antwoorden vinden op onze Nji-coronavirus 'vragen en antwoorden' site.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Tja, het lastige is hier natuurlijk dat er discrepantie zit tussen wat er wetenschappelijk werkt en wat er wettelijk/maatschappelijk verwacht word. Volgens mij is er wettelijk geen reden om van de kinderen te verwachten dat ze een mondkapje dragen. Maatschappelijk (al dan niet van binnen de organisatie uit) zou daar wel een druk toe ervaren kunnen worden, maar of daarin het belang van de kinderen voldoende ruimte krijgt? Ik kan alleen maar hopen dat de integriteit van de kinderen hoog in het vaandel staat en dat dus deze maatregelen tot een minimum worden beperkt.

Ik zou wensen dat kinderen die permanent verblijven een eigen deel hebben, waar hun dagelijkse en persoonlijke leven af kan spelen. Dit lijkt echter niet zo te zijn. Dan is de huiselijkheid en zo normaal mogelijk opgroeien al iets wat erg onder druk staat. Mondkapjes helpen daar niet aan mee. In een eigen deel lijkt het me evident dat je daar niet met een mondkapje werkt.

Persoonlijk vraag ik me af of er door mondkapjes niet meer (sociale) onveiligheid wordt gecreëerd dan dat het veiligheid oplevert, zeker op een plek waar veel verschillende kinderen komen en gaan. Kinderen worden beperkt ziek en gaan niet dood aan Corona. Alle maatregelen die je hen oplegt hebben al snel meer nadelen dan voordelen.

Profielfoto van Ilonka van Grol
Ilonka van Grol
Persoonlijk begeleidster

Beste Emma,

Mijn werksituatie is niet gelijk, maar wellicht kun je er iets mee.
Ik werk op een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking. Ik heb een groep met pubers. Onze organisatie gaat uit van de volgende regels.
- Houd waar mogelijk 1,5 m afstand in de begeleiding
- Begeleiding draagt een mondkapje als het voor de begeleiding van cliënten nodig is om binnen de 1,5m te werken
- cliënten hoeven geen mondkapje op
Succes!

Mvg. Ilonka van Grol