Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

25 juni 2021
Profielfoto van Elly Vogel
Elly Vogel
Wijkteammedewerker

“Welke ervaring heb jij met het uitvoeren van opvoedondersteuning door het wijk- of buurtteam?”

Toelichting

In mijn wijkteam onderzoeken we wat nodig is om opvoedondersteuning door het wijk-/buurtteam te laten oppakken. Welke medewerkers pakken de opvoedvragen op? Hoe lang duren deze trajecten? Wat is er nodig om deze vragen goed op te pakken? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen in andere regio's.

Werkgebied

Amersfoort

Profielfoto van Alexander Verbeek
Psycholoog Kind & Jeugd

In Rotterdam zitten er jeugd- en gezinscoaches in de wijkteams; zij pakken de opvoedvragen meestal op, of verwijzen door via een arrangement of PGB. Als er GGZ bij betrokken is zit er vaak ook een kinderpsycholoog/orthopedagoog (in dit geval ikzelf) of een volwassenen GGZ-medewerker in het team, die kunnen ook ingeschakeld worden. De trajecten duren zo kort mogelijk, in theorie max een half jaar, maar kan nog wel eens wat langer duren.

Profielfoto van Cat Bensdorp
Cat Bensdorp
Senior Jeugdconsulent/ mediator

Hi, Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) is een onderdeel van ons Sociaal Team Houten (STH). In de Toegang triageren we de hulpvraag. Als ingeschat wordt dat er voldoende is aan inzet CJG voor opvoedondersteuning dan pakken zij de hulpvraag op. In principe staat hier 5 gesprekken voor, met de mogelijkheid tot verlengen. In praktijk kunnen ouders vaak dan weer zelfstandig verder. Soms is er meer nodig en zet het STH een zorgaanbieder in. De jeugdconsulent blijft dan betrokken als casemanager om het traject te volgen en aan te sturen waar nodig. Groet, Cat Bensdorp

Profielfoto van Tineke Toering
Tineke Toering
Gezinswerker

Wij als buurtteam ondersteunen in opvoedvragen, als bv ouders niet op 1 lijn zitten Ik heb bij een gezin dit een aantal weken begeleid aan de hand van de methode: hink stap sprong.
Je kan ook het consultatieburo/jgz inchakeken

Als het gaat om specialistische hulp, bv bij een kind met een beperking dan trekken we samen op met de instanties die hierin gespecialiseerd zijn

Profielfoto van Sanne Smit
Gezinswerker

In Utrecht bieden wij als buurtteams opvoedondersteuning (0-18 jaar). Dit kan zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.
Met ouders (en de jeugdige) probeer je samen de problemen die zij ervaren in de opvoeding om te zetten in wensen en doelen. Daar werk je samen aan. Bijvoorbeeld; "mijn kindje kan ondanks zijn angsten in zijn eigen bed slapen".
Onze ervaring is heel erg dat je houding (niet weten, doorvragen, oplossingsgericht etc) net zoveel kan bijdragen als je "opvoedkundige scholing/ervaring".
Indien er sprake is van ernstige psychische problematiek van ouders of kind, kunnen wij zelf met ouders de specialistische jeugdhulp consulteren en zo nodig betrekken voor een traject.