Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

18 juni 2021
Profielfoto van Erna Poolman
Consulent sociaal team jeugd

“Welke creatieve oplossingen of ideeën hebben jullie wanneer er een lange wachttijd is voordat jeugdhulp start, maar er wel gelijk hulp nodig is?”

Toelichting

Als jeugdconsulent heb ik helaas te maken met wachttijden voor veel soorten hulp. Ik kan in de tussentijd niet alles zelf oppakken vanwege een volle caseload, terwijl er wel hulp nodig is. Hoe gaan jullie hiermee om? Zijn er creatieve manieren of ideeen die jullie met mij willen delen?

Profielfoto van Rita Heilbron
Onafhankelijk netwerkregisseur complexe maatschappelijke vraagstukken

Hoi Erna,

Afhankelijk van de leeftijd kunnen jongeren soms zelf met hele vernieuwende oplossingen komen.

Organiseer een eigen kracht conferentie samen met de jongere. Als je uitgaat van de theorie van De Nieuwe Route dan zouden hier kansen liggen. Uit ervaring weet ik dat er vaak in eigen netwerken mensen zitten die zich al zorgen maakte of zich om een jongere bekommeren. Deze mensen vragen mee te werken. Dus soms ook verantwoordelijkheid uit handen te geven.

Profielfoto van Jaccobine Tukker-Hak
Jaccobine Tukker-Hak
Coordinator vrijwilligers

Hi Erna,
Heb je wel eens gedacht aan de (informele) ondersteuning van het vrijwilligersproject Home-Start. Wij zijn in meer dan 163 gemeenten actief en als ik kijk naar Capelle ad IJssel waar ik namens Home-Start werk en in de samenwerking met het CJG hier dan ondersteunen mijn vrijwilligers gezinnen meer dan eens ter overbrugging van de wachtlijst. Natuurlijk is het niet altijd passend en afhankelijk van het gezin en zijn/haar wensen, de vraag en de problematiek, maar in meerdere gevallen zijn de Home-Start vrijwilligers van grote betekenis geweest in deze periode. Meer over ons project kun je vinden op: www.home-start.nl
Heel veel succes!

Profielfoto van Peter Eijkelkamp
Peter Eijkelkamp
Maatschappelijk werker Veilig Thuis

Hoi Erna,

Mijn advies, gebruik je netwerk. Kijk naar alternatieven; mogelijk is een andere vorm van hulp die goed genoeg is sneller beschikbaar. als het gaat om hulp voor jongeren bij een orthopedagoog of psycholoog, dan bel ik rond en vind dan vaak oplossingen.
Verwijzing via de huisarts gaat sneller dan via wijkteam.
Succes. Groet Peter.

Profielfoto van Angela Strubbe
Coordinator

Herkenbaar!

Als het gaat om de wachtlijsten in de GGZ bieden wij een alternatief traject (soms ter overbrugging) bij particuliere coaches en therapeuten die bijvoorbeeld integratieve therapie en trauma behandeling bieden. Omdat dit vaak niet in de verzekering zit, maar de clienten dit niet altijd zelf kunnen betalen, maar er baat bij hebben op korte termijn te starten zoeken we fondsen die het belang ondersteunen en de behandeling wil betalen.

Profielfoto van Jodie Schel
Jeugd- en gezinscoach wijkteam

We hebben ook veel last van deze situatie. Wat we tot nu toe proberen:
Goede links met de Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) jeugd bij de huisartsenpraktijk voor overbrugging jeugd ggz.
Cursussen voor kinderen/jeugd zoals bij Avant Sanare of Indigo
Samenwerking met School Matschappelijk werk
Kijken of een zorg organisatie online hulp beid als overbrugging

En geef steeds de signalen af bij bovenop binnen de gemeente/contract management.

Profielfoto van Sabine Wensink
Projectleider ExpEx Haaglanden / projectleider ervaringsdeskunsigheid Xtra

Je kan ook even kijken bij De Wacht Verzachter: https://wachtverzachter.nu/

Profielfoto van Diederik Dorbeck
Social worker

Ik heb twee eventuele opties.
1) koel en Co www.koelenco.nl
2)Eigen plan www.eigen-plan.nl
Beide zonder wachtlijst...

Profielfoto van Cat Bensdorp
Cat Bensdorp
Senior Jeugdconsulent/ mediator

Hi Erna,

Wij werken met verkorte aanvragen die naast de reguliere aanvragen (langere wachtlijst) loopt. Betrokken scholen/zorgaanbieders kunnen met dit aanvraagformulier een aanvraag doen, zodat wij de wenselijke beschikkingen kunnen afgeven en de cliënt de hulp voortgezet krijgt dan wel op de wachtlijst kan komen van de zorgaanbieder die wenselijk is. Op deze manier hoeft de cliënt veel minder lang te wachten op hulpverlening.

Het keukentafelgesprek is dan overbodig, omdat andere professionals hun advies al hebben gegeven.

Groeten, Cat Bensdorp

Profielfoto van Sanne Smit
Gezinswerker

Hoi Erna,

Gaat het hierbij om specialistische Jeugdhulp of basishulp?
In Utrecht deden wij soms een intakegesprek waarin je wel al zaken uit kon zetten, soms naar het voorveld (buurt, ervaringsdeskundige, netwerk) of advies kon geven welke stap zij zelf al konden maken.
Wij hebben de mogelijkheid een participerend consult aan te vragen met de specialistische jeugdhulp, ondanks hun wachttijd. Soms is het horen dat diagnostiek niet altijd wenselijk of nodig is ook voldoende voor ouders, waardoor wij als gezinswerkers weer verder met hen kunnen.

Profielfoto van Emil Woltinge
Opbouwwerker, Jongerenwerker, coach en ZZP'er

Hallo Erna,

Als jongerenwerker ben ik er van overtuigd dat er vaak over-geïndiceerd wordt, waardoor er te vaak wordt verwezen naar (gespecialiseerde) hulpverlening. Dat terwijl er met wat aandacht en een goed gesprek bij het trappen van een balletje ook veel 'op te lossen' valt. Dus zou ik eens kijken of het lokale jongerenwerk ruimte heeft om een jongere mee op pad te nemen bij activiteiten, als deelnemer of als vrijwilliger. (natuurlijk afhankelijk van problematiek)
Naast dat zijn er wellicht in de regio ambulante begeleiders (ZZP-ers, éénpitters of kleine organisaties) die goede resultaten boeken met hun "out-of-the-box" wijze van werken. (zonder dat het "zorg-cowboys" zijn) Zij kunnen vaak net wat sneller schakelen en prettig maatwerk leveren.
In onze regio zijn er daar een aantal goede voorbeelden van, die vlot zaken oppakken, niet gehinderd worden door instellingsprotocollen en bijzonder goede resultaten boeken, naar tevredenheid van hun cliënten en ook naar grote tevredenheid van de gemeente als opdrachtgever.

Dit staat vaak haaks op wat je vanuit grotere zorgpartijen verneemt, samenwerkingsverbanden en hulpverleningsorganisaties die meer tijd voor afstemming nodig hebben voordat de casussen verdeelt zijn.
Ik bedoel hiermee niet, dat deze organisaties het niet goed doen, of dat afstemming en protocollen verkeerd zijn, maar het kan echt wel vlotter en ook één-pitters kunnen erg goed werk afleveren.

groeten,

Emil

Profielfoto van Harry Kiksen
Pleegzorgbegeleider

Spoedhulp inzetten. Daarin worden andere criteria toegepast t.a.v wachtlijsten. Is de veiligheid of ontwikkeling in het geding van kind, jongere of gezin? Overleg ook met veilig thuis. Bespreek met je eigen team jou probleem, overleg met gemeente en leg dilemma voor, benoem consequenties als er niet wordt gehandeld. Wat zijn de financiële gevolgen als behandeling te lang duurt.
Welke second best hulp is wel sneller beschikbaar.
Kortom alleen het uitzoeken al is veel werk ;( succes

Profielfoto van Miranda van Drenth
Aandachtsfunctionaris

Hallo Erna,

Ik werk als psychosociaal medewerker in een ziekenhuis.
Bij lange wachtlijsten bied ik soms kortdurend enkele gesprekken als 'overbrughulp' of verwijs ik intern naar onze psycholoog om zaken alvast te ordenen.
In sommige gevallen kan een systeemtherapeut ons uit de brand helpen als er naast de individuele problematiek waarvoor verwezen naar GGZ ook systemische problematiek speelt.
Overbrughulp door maatschappelijk werk (Welstad) is ook een optie.
Bij specifieke problemen aangaande het kind zou ook verwijzing naar een kinder- en jeugdtherapeut die niet altijd hele lange wachtlijsten hebben.

Profielfoto van Harro Labrujere
Bestuurder

Eigen Kracht-conferentie inzetten (zie eigen-kracht.nl). Sowieso beste begin van jeugdhulp.

Profielfoto van Anique van der Klaauw
Halt medewerker

JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) jimwerkt.nl. Zou mooi zijn als je in jouw buurt een instantie hebt die daarmee werkt, wellicht kunnen jullie daar ook zelf in getraind worden.

Profielfoto van Michael Milo
Verbinder

Koppelen aan iemand met ervaringsdeskundigheid?

Profielfoto van Rachel Van Duijn
Jongerenwerker

Hi erna,

Een buddy (vrijwilligers) zodat ze hun verhaal kwijt kunnen en zich gehoord voelen. Ook met de gedachte wanneer het uit de hand dreigt te lopen er toch nog zicht op is.

Profielfoto van Ward Dekkers
Directeur

Hi Erna,

Wij bieden in dat geval de mogelijkheid gratis zelfhulpprgramma's te volgen aan:
https://de-zorgcoach.nl/online-trainingen-en-hulpprogrammas/.

Groet Ward