Focussessie over kwaliteitsstandaarden in de jeugdzorg
Kwaliteitsstandaarden in de jeugdzorg
Zijn kwaliteitsstandaarden noodzakelijk voor goede kwaliteit in de jeugdhulp? Gebruik je ze regelmatig of laat je ze links liggen? En hoe ziet de ideale kwaliteitsstandaard er uit?
Op dinsdag 14 januari van 15.00 tot 17:00 organiseren de Jeugdautoriteit (JA), de netwerkorganisatie Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL) en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) een focussessie in Utrecht op het NJi (Churchilllaan 11). Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken zij in hoeverre kwaliteitsstandaarden jou als professional in het jeugdveld ondersteunen.
Dus gebruik jij ze vaak of juist helemaal niet, dan zou het waardevol zijn om hierover van gedachten te wisselen!
JA, KBL en het NJi werken samen aan onderzoek naar de rol en het gebruik van kwaliteitsstandaarden in het jeugdzorgveld. Het doel van dit onderzoek is een goed beeld te krijgen van de vraag in hoeverre kwaliteitsstandaarden gebruikt worden, of en op welke manier ze in de praktijk iets bijdragen, en waar aanknopingspunten te vinden zijn voor verbetering.
JA, KBL en het NJi vinden het belangrijk dat de mening en ervaringen van zorgprofessionals goed vertegenwoordigd zijn in dit onderzoek. Daarom organiseren zij een focusgroep waarin ze met een aantal zorgprofessionals ervaringen uitwisselen en voorstellen doen voor verbeteringen.
Hieronder meer informatie
Kwaliteit en Blijvend Leren is een netwerkorganisatie met vertegenwoordigers van jongeren, cliënten, professionals, zorgaanbieders en gemeenten. Zij werken aan het landelijk verbeteren van de kwaliteit van jeugdhulp en aan een lerende cultuur in de jeugdhulp. De Jeugdautoriteit houdt onafhankelijk toezicht op de continuïteit van jeugdhulp, door toezicht en casuïstiek en het doen van onderzoek naar het jeugdzorgstelsel.
Het Nederlands Jeugdinstituut beheert en ontwikkelt in samenwerking met de beroepsverenigingen BPSW, NVO en NIP, de richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming.
Een kwaliteitsstandaard is een verzamelterm voor richtlijnen, zorgstandaarden, generieke modules en kwaliteitskaders. Er kan daarbij onderscheid gemaakt worden in kwaliteitsstandaarden voor gemeenten (bijvoorbeeld over inkoop), voor zorgaanbieders (bijvoorbeeld over de organisatie van hulp) en voor professionals.
Jouw tijd is natuurlijk kostbaar, zowel voor jou als voor je werkgever. Hoewel deelname onbetaald is, garanderen de organisatoren dat jouw input wordt gebruikt om het werken voor jeugdprofessionals makkelijker te maken. Je ontvangt ook het rapport met de uitkomsten van het onderzoek.
Interesse of andere vragen? Neem dan contact op met Camilla Verschoore: C.verschoore@kenniscentrumlvb.nl
Deelnemers
Ben je nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »