Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals

Landelijk channel

Vraag

4 april 2024
Profielfoto van Sjanne Woudenberg
Coördinator Kerngroep Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals, Inhoudelijk medewerker met praktijkkennis

“Op zoek naar tips en mooie voorbeelden voor een warme overdracht. Bijv van kinderopvang naar school, van de ene hulpverlener naar de andere hulpverlener of van de ene afdeling in het ziekenhuis naar een andere afdeling in het ziekenhuis.”

Toelichting

Veel kinderen, jongeren en gezinnen krijgen te maken met wisselingen van professionals en overgangen. Sommige kinderen, jongeren en gezinnen maken dit soort wisselingen en overgangen helaas veel te vaak mee. Elke wisseling of overgang maakt impact en willen we zo zacht mogelijk voor ze maken. Een warme overdracht kan het verschil maken voor het kind, de jongere en ouders. En het draagt bij aan de continuïteit van de zorg, ondersteuning of het onderwijs.

Ik ben benieuwd welke tips jullie hebben voor het vormgeven en organiseren van een warme overdracht vanuit verschillende sectoren. Ik denk dan aan tips voor de samenwerking met de andere betrokken professional(s) gedurende het overdrachtsproces, de samenwerking met of betrokkenheid van ouders en/of de jongere in het overdragen van de informatie tijdens de warme overdracht en tips voor hoe je het voor het kind of de jongere een zo fijn mogelijke wisseling of overgang kan laten zijn. Daarnaast ben ik ook benieuwd of jullie tips hebben vanuit beleid of management om de warme overdracht te organiseren, mogelijk te maken voor professionals en goed in te regelen.

Een van mijn eigen tips voor kinderen bij een wisseling van organisatie is dat de huidige professional, samen met het kind mee naar de nieuwe locatie en de ontmoeting met de nieuwe professional(s) gaat. Het biedt veilighied voor het kind en het geeft de mogelijkheid aan de professoinals om extra kennis en ervaring in de omgang met het kind over te dragen. Verder vind ik in de samenwerking tussen de professionals ook de mogelijkheid om later nog contact op te mogen nemen voor tips of advies erg belangrijk. De vorige professional(s) kunnen vaak goed meedenken omdat zij het kind en het gezin langer hebben meegemaakt.

Heb je een praktijkvoorbeeld of een good practice ter inpsiratie die je graag wil delen? Heel graag!

Motivatie

Ik wil tips en ervaringen ophalen zodat professionals hierover kunnen uitwisselen en vanuit verschillende sectoren van elkaar kunnen leren. Daarnaast neem ik de tips ook graag mee in een verzameling voor op de website van het Nederlands Jeugdinstituut met informatie over het organiseren van een warme overdracht. Als aanvulling op de informatie en tips, ben ik op zoek naar een mooi voorbeeld die we kunnen delen op de website ter inspiratie. Uiteraard neem ik dan eerst even contact met je op. Ik deel graag de link met jullie zodra we iets publiceren over de warme overdracht! Als persoonlijke missie heb ik dat de warme overdracht als standaard onderdeel van elke overdracht wordt gezien, daar voldoende aandacht, tijd en ruimte voor is.

Werkgebied

De vraag is voor alle organisaties en werkgebieden rondom kind, jongere en gezin. Zelf heb ik oa op een behandelcentrum gewerkt voor kinderen en gaf ik thuisbegeleiding aan ouders. Daar heb ik regelmatig een overdracht meegemaakt van kinderen die bij ons werden aangemeld en kinderen die uitstroomden naar onderwijs of zorg. Momenteel werk ik bij het Nederlands Jeugdinstituut als inhoudelijk medewerker.

Profielfoto van Eline Snel
MDTF therapeut

Tip: Plant zaadjes in een potje en geef deze met het volgde metafoor er bij: "Je hebt erg je best gedaan de afgelopen tijd. Je bent toe gaan de volgende stap. Samen hebben we zaadjes gepland (leg leeftijdsadequaat uit wat dit betekend, hoe dat er uit heeft gezin in jullie contact) Bij de volgende gaan de zaden uitkomen en ga je daar verder bloeien en stralen.

Profielfoto van Tamara Dekker
Coördinator thuiszittende leerlingen

Hoi Sjanne,

Er is een overdrachtsdocument van voorschool/kinderopvang naar school. Dat wordt momenteel ge-update.
Belangrijk is dat de overdracht tijdig plaatsvindt en ouders hierin goed worden meegenomen. Meer info kan o.a. OCO je wellicht geven: https://www.onderwijsconsument.nl/de-overstap-van-voorschool-naar-basisschool/

Profielfoto van Leandra Beeloo
Projectleider indicatie teams domein overstijgend indiceren in de kinderpalliatieve zorg

Hoi Sjanne, binnen de medische kindzorg gebruiken we MKS (medische kindzorg samenwerking). voor meer info: https://integralekindzorgmetmks.nl/

Een van de onderdelen van MKS is een warme overdracht van het ziekenhuis naar huis. Indien je meer info nodig hebt, is het het handigst om even contact op te nemen met Kind & Ziekenhuis: https://kindenziekenhuis.nl/

Hartelijke groet, Leandra Beeloo