Ondersteuning vanuit het netwerk wordt gezien als een van de belangrijkste beschermende factoren voor kansrijk en veilig opgroeien. Professionals in de jeugdhulp, (geestelijke) jeugdgezondheidzorg en jeugdbescherming hebben een taak waar het gaat om het in kaart brengen van het netwerk, en van het versterken van die steun waar mogelijk.
Waar steun uit het netwerk niet (voldoende) aanwezig is, kunnen vrijwilligers worden ingezet om een gezin te ondersteunen. Als professional is het goed om te weten wat deze vormen van steun gezinnen kunnen bieden.
Uit signalen van jeugdigen en ouders blijkt dat professionals nog niet altijd de inzet van informele steunfiguren meenemen in hun werkwijze. Wat er nodig is om informele steun in te zetten is een allereerst een bewustwording met betrekking tot de taakopvatting van de professional. Naast dat de professionals als deskundige probleemoplosser optreedt, wordt hij ook een versterker van het informele netwerk. Dat kan voor de professionals spanningsvelden en dilemma’s opleveren.
Te gast is Suzanne de Ruig. Zij is systeemtherapeut, opleider, ontwikkelaar en adviseur in het werken met JIM en coauteur van ‘Circulaire zorg’. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor en is een familielid, vriend of bekende van de jongere. De JIM is de vertrouwenspersoon voor de jongere, en in die rol treedt hij/zij op als vertegenwoordiger richting de ouder(s) en professionals. Daarmee is de JIM niet alleen een steun en toeverlaat voor de jongere, maar ook een gesprekspartner voor professionals. Suzanne vertelt vanuit haar jarenlange ervaring over hoe professionals samen kunnen werken met een zelfgekozen mentor en hoe ze kunnen omgaan met de spanningsvelden die daarbij kunnen optreden.
Deze webinar worden georganiseerd vanuit de samenwerkende beroepsverenigingen Jeugd. In 2020 verscheen een handreiking over informele steun voor jeugdprofessionals.